Претрага

heading picture 1

Последње изложбе

Архива

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ретроспективнa изложбa сценографa и костимографa УЛУПУДС-a

18.04 - 31.05.2014


U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 7. aprila 2014. godine, u 19 časova biće otvorena Retrospektivna izložba scenografa i kostimografa ULUPUDS-a. Organizator izložbe je Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS, urednik kataloga i kustos izložbe je Ljubica Jelisavac - Katić, istoričar umetnosti i likovni kritičar, dr Milica Bajić Đurov je autor digitalne prezentacije, a nadležni kustos i autor postavke u Narodnom muzeju Zrenjanin je Mileva Šijaković, viši kustos. Izložba će u zrenjaninskom Muzeju biti otvorena do 17. maja 2014. godine.

Narodni muzej iz Zrenjanina je sa zadovoljstvom preuzeo veliku retrospektivnu izložbu scenografije i kostimografije, koja je organizovana u prošloj 2013, jubilarnoj godini Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Izložba predstavlja stvaralaštvo brojnih umetnika, članova ULUPUDS-a, koji su duže od 6 decenija delovali na polju domaće ali i svetske kostimografije i scenografije, doprinevši procvatu ove grane primenjene umetnosti kod nas. Cilj revijalne izložbe je, između ostalog, (re)definisanje navedenih branši u javnosti.

Na izložbi su učestvovala 54 autora, sa 135 radova. Postavku čine skice, fotografije scenografija i kostimografija, kao i makete i kostimi na lutkama. Izložbu prati reprezentativan katalog.

Iz uvodnog teksta kataloga izložbe Ljubice Jelisavac Katić:
"Multimedijalna Retrospektivna izložba scenografije i kostimografije, u godini jubileja ULUPUDS-a (1953-2013), bila je prilika da se svečano i brižljivo obeleži vreme najvećih dostignuća ove grane primenjene umetnosti kod nas, period podudaran stažu i delatnosti samog Udruženja. Upravo su članovi ULUPUDS-a doajeni u kreiranju scene i kostima, kako na polju pozorišne umetnosti tako i u domenu filma i televizijskog stvaralaštva.

Tokom prvih posleratnih godina, u našoj sredini, i dalje se od scenografije i kostima prevashodno očekivalo da definišu epohu, vreme i mesto odvijanja radnje određene predstave. Put ka osvajanju neslućenih autorskih sloboda u kreiranju prostora i kostima, otkrivanju potencijala starih i novih materijala i svih raspoloživih scenskih sredstava i tehnika, kao i mogućnosti interakcije sa publikom, počeo je da se otvara već ostvarenjima Milenka Šerbana, Miomira Denića, koji je zadužio primenjenu umetnost kako svojim scenografskim pristupom u Nacionalnom teatru, tako i u filmskoj umetnosti, Dušana Ristića, scenografa, plodnog kostimografa i pedagoga, kao i Vladimira Marenića, koji je pozorišnom dekoru u praksi i teoriji izvojevao novi status. Marenić je u svojim kolegama video saradnike reditelja koji rekonstruišu epohe i stilove, ali i inoviraju prostor i kostim, odnosno, svojevrsne sociologe, psihologe, kritičare, vizionare, maštare... Vredni ovakvog mišljenja i govora su najuspešniji scenografi novijeg vremena poput Vladislava Lalickog, Živorada Kukića, Miodraga Tabačkog, Geroslava Zarića, vrhunski kostimografi - Milica Babić, Božana Jovanović, Ljiljana Dragović, Milanka Berberović, Slavica Lalicki Posavec, Milena Ničeva Jeftić Kostić, Zora Davidović, Ljerka Kalčić, Angelina Atlagić, Bojana Nikitović...

Procvat pozorišnog slikarstva kod nas, u drugoj polovini 20. veka, potpomognut je i osnivanjem Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti Srbije, 1953. godine. Od tada pa do danas Udruženje predstavlja centar okupljanja formiranih stvaralaca primenjenih umetnosti, bazu za razvoj i društveno pozicioniranje umetnika i same struke. Već 1964. godine, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti Srbije osniva sekciju za scenografiju i kostimografiju. Danas, ona broji oko 200 članova. Već 1966. godine, Udruženje i Muzej pozorišne umetnosti učestvuju u osnivanju prvog Međunarodnog trijenala scenografije i kostimografije, u okviru Sterijinog pozorja. Mnogi članovi Sekcije scenografije i kostimografije ULUPU(D)Sa poneli su brojna priznanja sa ovog takmičenja. Bilo je to godinu dana pre osnivanja uglednog Praškog kvadrijenala, na kojem su naši umetnici redovno i s uspehom učestvovali.

Multimedijalna Retrospektivna izložba scenografije i kostimografije u godini jubileja ULUPUDS-a (1953-2013), u širokom rasponu od šest decenija, mapira tokove srpske scenografije i kostimografije, kao i promene u pristupu sceni i kostimu. U korelaciji sa pojavama u aktuelnoj umetnosti uopšte, scenografska i kostimografska rešenja beleže promene od naturalizma, realizma i simbolizma, preko stilskih mena koje duguju nadrealizmu, sve radikalnijim stilizacijama i redukciji, do minimalizma, konceptualizma i neslućenih mogućnosti improvizacija. To je bitno uticalo na likovnost i funkcionalnost skica, jer one vremenom sve više potcrtavaju karakter lika i dobijaju dignitet samostalnog umetničkog dela. Višedecenijska produkcija odražava različite društvene kontekste, a izloženi materijal poligon je i za ispitivanje odnosa individualizma i timskog rada i nastupa (promena u tom smislu ka sve većem osamostaljenju autora...) i uopšte izazova scenografije i kostima u najrazličitijoj primeni od teatarskih vidova i filmskih žanrova do klasičnih i savremenih televizijskih formi. Zahtevi su uvek kompleksni, shodno prirodi samog posla i brojnim podrazumevajućim činiocima, a da su naši umetnici umeli i umeju da ih ispune i pri tom ostvare sopstvene vizije, govori činjenica o njihovoj velikoj prodornosti na evropskoj, svetskoj sceni."