FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Ikona sa predstavom Bogorodice

Ikona predstavlja sliku sa likom Isusa Hristosa, Bogorodice, svetitelja, scena iz Biblije ili istorije crkve na različitim vrstama materijala. U hramovima su najčešće prikazivane ikone Isusa ili Bogorodice kao i značajni događaji iz njihovih života.

Kolekcija ikona Etnološkog odeljenja NMZ je svrstana u Zbirku duhovne kulture. Prema podacima iz dokumetacije, Odeljenje poseduje sedamnaest ikona i jednu religioznu sliku koja je uvrštena u kolekciju. Ikone su načinjene u Banatu pred sam kraj XVIII, tokom XIX i početkom XX veka, dok postoji pet ikona čije datovanje nije utvrđeno. Urađene su od različitog materijala; staklo, drvo, lim, platno, papir, veštačko cveće, svila, a religiozna slika napravljena je od kose.

Eksponat meseca jula je ikona sa predstavom Bogorodice koja se nalazi stalnoj postavci Etnološlog odeljenja NMZ. U unutrašnjosti ikone, na plavoj papirnog osnovi, zalepljena je slika Device Marije koja je obučena u velikoshimničku odoru i prikazana je u celosti, ispruženih ruku, dlanovima okrenutim ka spolja i zlatnim oreolom oko glave. Slika je uokvirena šarenim platnom i veštačkim cvećem. U ramu se nalaze četiri manje religijske slike, dve uz gornju i dve uz donju ivicu. Ram je tamno braon boje sa tankim zlatnim paspartuom.

Novi Bečej; 19. vek

Nepoznati banatski autor

Zanatski rad

Materijal: drvo, platno, papir, plastika

Dimenzije: dužina 54 cm; visina 67 cm