Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „Leonardo da Vinči u Zrenјaninu“

28.09 - 28.10.2007

U Salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja 28. septembra u 19 časova otvorena je izložba „Leonardo da Vinči u Zrenjaninu“ koja dolazi iz Muzeja Leonarda da Vinčija (Ecomuseo Adda di Leonardo) iz italijanskog nacionalnog parka Adda Nord.
Izložba obuhvata: četiri makete izrađene po Leonardovim nacrtima - sistem podizanja vode, sistem spojenih sudova, sistem proučavanja vrtloga vode i samonoseći most - kao i četrnaest panela različite dimenzije koji predstavljaju hidraulična i slikarska proučavanja i radove umetnika iz perioda Renesanse.
Postavku „Leonardo da Vinči u Zrenjaninu“ u Salonu Muzeja posetioci su mogli da pogledaju tokom celog oktobra.
Na otvaranju su bili gosti iz Italije, slikari sa internacinalne kolonije u Belom Blatu kao i značajne ličnosti iz javnog i političkog života.
Autor izložbe je Milan Grahovac, magistar likovnih umetnosti, kustos zrenjaninskog Narodnog muzeja.
Dan posle otvaranja izložbe „Leonardo da Vinči u Zrenjaninu“ u subotu. 29. septembra 2007. godine u 12 časova u Dvorani klasične umetnosti Narodni muzej Zrenjanin organizovao je predavanje pod nazivom:


“O LEONARDU”


Predavači su Dr Saša Brajović docent Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta i Giovanni Petruzzo Nacionalni park Adda Nord Italija.

O IZLOŽBI

Leonardo da Vinči je u dva navrata boravio u Vapriu, 1499. i 1506. godine, u vili svog prijatelja Đerolima Melcia, šefa milanske policije. Za vreme boravka rešavao je probleme hidrotehnike, mreže kanala, studirao lišće, rešavao probleme dvostrukog brodskog dna, otkrivao i bavio se fosilima, definisao fizički fenomen entropije...
Đerolimov mladi sin Frančesko Melci je tada uspostavio jaku prijateljsku vezu sa Leonardom i nije se razdvajao od njega, sve do Leonardove smrti. Leonardo ga je hvalio kao dobrog crtača.
Ova izložba je edukativnog i dokumentarnog tipa i namera nam je da potakne na razmišljanje, probudi emocije i da bar na trenutak osetimo duh novih starih vremena.
Ona je jedan mali segment jednog neponovljivog života jednog čoveka, rođenog od čoveka i žene, koji je često boravio u zenitu duha i tela što ga čini genijem.
Autor izložbe kustos mr. Milan Grahovac