Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

IZLOŽBA JAPANSKE GRAFIKE: SLIKE EFEMERNOG SVETA

06.11 - 01.12.2009


Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 6. novembra 2009. godine, sa pocetkom u 19 casova bice otvorena izložba „Japanske grafike – slike efemernog sveta“ cime zapocinju Dani japanske kulture koji ce u Zrenjaninu trajati tokom novembra, a u okviru manifestacije „Godina Japana u Srbiji“. Izložbu ce otvoriti ambasador Japana u Srbiji, Nj.E. Tošio Cunozaki. Izložba ce trajati do 1. decembra 2009. godine.
Izložba predstavlja kolekciju od 34 ukijo grafike iz 18. i 19. veka u vlasništvu Ninka Radosavljevica koji živi u Parizu i veliki je zaljubljenik u ovu vrstu umetnosti. Omiljene teme ukijoe stila su: teatarska grafika kabuki pozorišta, cuvene lepotice iz kvartova zabave, pejzaži, slike kalendara (surimono), istorijski dogadaji i scene bitaka. Sam pojam ukijoe (“plutajuci svet”) izražava prolaznost, uživanje u životu, život u sadašnjem trenutku. Krajem 19. veka, kroz privatne i javne kolekcije, ove grafike su odigrale znacajnu ulogu u razvoju evropske moderne umetnosti. U zbirci Ninka Radosavljevica se izdvajaju dela Utamaroa, Hirošigea i Kunisade, koji se svrstavaju u red najznacajnijih predstavnika japanske graficke umetnosti 18. i 19. veka.
Pored grafika, iz iste kolekcije bice izložene japanske ilustrovane knjige iz kraja 19. i pocetka 20. veka, kao i savremene publikacije na ovu temu. Posebnu zanimljivost postavke predstavljaju tzv. katagami, koji spadaju u sferu primenjene umetnosti i odnose se na tehniku izrade dekoracije tkanina japanskih kimona, a izvršili su ogroman uticaj na evropsku primenjenu umetnost oko 1900. godine.
U saradnji sa Gradskom narodnom bibliotekom “Žarko Zrenjanin” i Kulturnim centrom, muzej organizuje Dane japanske kulture u Zrenjaninu koje ce ciniti raznovrsni izložbeni, književni i filmski sadržaji. Tako ce u muzeju pored kolekcije Ninka Radosavljevica, publika moci da vidi zahvaljujuci ambasadi Japana japanske lutke i manga knjige. Zrenjaninski kolekcionar Boško Zakin ce izložiti nekoliko primeraka autenticnog japanskog oružja poput katane i vakizašija a izložbe ce upotpuniti japanski porcelanski i keramicki predmeti iz fonda muzeja. Srpsko-japansko društvo iz Zrenjanina ce predstaviti origami modele koje su uradili clanovi ovog društva, kao i ucitelji i ucenici osnovnih škola “Vuk Karadžic” i “Jovan Cvijic”. Zahvaljujuci saradnji sa udruženjem “Sakurabana” iz Beograda i njihove podružnice u Lazarevcu, posetioci ce videti i izložbu radova manga stripa ciji su autori clanovi udruženja, dok ce se svakim radnim danom od 16 casova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin prikazivati japanski dugometražni crtani filmovi, tzv. anima filmovi.
Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” ce u ponedeljak 9. novembra 2009. sa pocetkom u 18h u svojoj velikoj sali, ugostiti predavace sa beogradskog Filološkog fakulteta Divnu Glumac i Dalibora Klickovica koji ce održati predavanje na temu “Moderna japanska književnost”.
Kulturni centar u periodu od 11.11. do 11.12. svake srede i cetvrtka (20h) prireduje reviju filmova Akira Kurosave (1910-1998), jednog od najznacajnijih imena japanske i svetske kinematografije.
Kustos izložbi i koordinator programa je istoricar umetnosti Olivera Skoko.