Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba "Zamišljaji Ilije Bosilja"

16.05 - 15.06.2010

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu 15. maja 2010. u 20 časova u okviru ovogodišnje Noći muzeja godine biće otvorena izložba Zamišljaji Ilije Bosilja koju Narodni muzej Zrenjanin organizuje u saradnji sa Fondom Ilija & Mangelos.
Na izložbi će biti predstavljeno četrdesetak slika iz svih Bosiljevih ciklusa a publika će takođe imati priliku da vidi knjige koje je on sam oslikavao kao i dokumentacioni materijal koji između ostalog govori o neobičnom „slučaju Bosilj“. Svi radovi se nalaze u vlasništvu pomenutog Fonda koji vodi mr Ivana Bašičević, slikareva unuka. U toku trajanja izložbe biće organizovan i prateći program: body-painting performans, dečje likovne radionice, promocija nedavno objavljene monografije „Svet po Iliji“ kao i projekcija filma „Ilija Bašičević – Bosilj“ reditelja Žike Mitrovića. Otvaranju izložbe će prisustvovati porodica Bašičević.
Ilija Bašičević Bosilj je rođen u Šidu 1895. godine. Obrađivao je zemlju do svoje 62 godine. Prve gvaševe i crteže uradio je 1957, a od 1958. godine počeo je da slika uljanim bojama. Slikao je sve do smrti i ostavio opus od preko 2.000 dela. Za života izlagao je na stotinak izložbi širom sveta: Amsterdam, Minhen, Milano, Bazel, Cirih, Pariz, Rim, Đenova, Meksiko Siti... U njujorškoj galeriji (Galerie St. Etienne) 2006. godine održana je njegova prva američka izložba, a otad je, 2007. i 2008. godine nekoliko puta izlagan sa velikanima poput Pikasa, Šagala, Klea, Kandinskog i Šilea. U januaru 2007. godine londonski časopis Raw Art Magazine uvrstio ga je u 50 klasika art brut umetnosti. Godine 2008. reprodukcija Ilijine ptice objavljena je u New York Times-u. Njegove su slike ušle u poznate kolekcije i muzeje (Collection de l´Art Brut u Lozani, Muzej A. Jakovsky u Nici, kolekcija Karla Pontija, Rokfelera-a, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i dr.). Umro je u Šidu 1972. godine.
Autor izložbe je kustos – istoričar umetnosti Olivera Skoko. Izložba će trajati do 15. juna 2010. godine.
      

 PRATEĆI PROGRAM UZ IZLOŽBU ZAMIŠLJAJI ILIJE BOSILJA

Projekcija filma

U prostoru Salona muzeja svakog radnog dana i subotom sa početkom u 19 časova održavaće se projekcija filma "Ilija Bašičević – Bosilj" reditelja Žike Mitrovića. Trajanje filma je 41 minut.

Likovna radionica

Tokom trajanja izložbe „Zamišljaji Ilije Bosilja“ u prostoru Salona muzeja, a u periodu od 19.maja do 2. juna učenici osnovnih i srednjih škola biće u prilici da učestvuju u radu likovne radionice . Likovna radionica je u zavisnosti od uzrasta sledećeg sadržaja: Za decu uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole radionica je pod nazivom “Psonglavi i vesela družina“. Cilj radionice je da deca usvoje ne samo poetiku dela Ilije Bosilja već da se oprobaju i u primeni njegovog „metoda stvaralačkog rada“ koji je itekako specifičan. Autor i voditelj radonice je kustos pedagog Nevena Dujin –Grković. Za decu viših razreda osnovne škole i srednjoškolce osmišljena je radionica „Svet Ilije Bosilja“. Njen cilj je razvijanje opažanja i izraza kroz tehniku. Autor i voditelj radionice je kustos likovni pedagog mr Milan Grahovac . Izbor nastalih radova biće izložen u prostoru muzeja na izložbi koja će se otvoriti u utorak 8. juna u 18 časova.