Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba "Likovna zbirka: od značke do monumentalnog platna"

19.10 - 16.11.2010

Gostovanjem izložbe Likovna zbirka: od značke do monumentalnog platna u Narodnom muzeju Zrenjanin, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada ponovo će se predstaviti ljubiteljima umetnosti u ovom gradu. U utorak 19. oktobra 2010. godine u 19 časova, izložbu će otvoriti upravnica Spomen-zbirke dr Jasna Jovanov i direktor Narodnog muzeja Zrenjanin Božidar Vorgić.

Ovog puta, reprezentativna novosadska galerija predstaviće svoju raznovrsnu, po vrednosti jedinstvenu kolekciju umetničkih dela Likovne zbirke Dokumentarnog fonda. Oformljen i sakupljan sa ciljem da pomogne u izučavanju života umetnika, umetničkih tokova i dela zastupljenih u stalnoj postavci, Dokumentarni fond je doprineo da Spomen-zbirka Pavla Beljanskog postane jedan od vodećih centara za proučavanje modernog likovnog stvaralaštva u Srbiji. Zajedno sa Kabinetom grafike, koji je 2005. godine predstavljen izložbom Crteži i grafike Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Likovna zbirka je riznica umetničkih dela koja se neprestano uvećava novim akvizicijama, kako bi se stvorila što celovitija slika o umetnicima i delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.

U nameri da ljubitelji umetnosti u Zrenjaninu uživaju u ovom, do sada retko izlaganom umetničkom materijalu koji broji preko 230 dela, napravljen je izbor od 51 ostvarenja u najraznovrsnijim tehnikama i formatima (značke, reljefi, skulpture, ulja na platnu, akvareli, tempere, pasteli, kombinovane tehnike, itd). Izložba će obuhvatiti radove 50 autora, među kojima su najznačajniji umetnici srpske umetnosti 20. veka: Nadežda Petrović, Kosta Miličević, Miloš Golubović, Stojan Aralica, Nedeljko Gvozdenović, Ivan Tabaković, Milan Konjović, Sreten Stojanović, Zora Petrović, Nebojša Mitrić, Mira i Sava Sandić, Nikola–Koka Janković, Petar Omčikus i mnogi drugi. Njihova dela su nastajala u periodu od druge polovine devetnaestog veka pa do danas, čineći presek raznih stilova, motiva i umetničkih medija.

Autorka izložbe i pratećeg kataloga je Marta Đarmati, a kustos izložbe u Zrenjaninu Julijana Stojsavljević, kustoskinje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, mr Milan Grahovac zadužen za preuzimanje ove izložbe. Izložba će trajati do 16. novembra.