Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba “ARHEOLOG KAO DETEKTIV”

11.11 - 01.12.2010

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 11. novembra 2010. godine u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom “Arheolog kao detektiv”. Autor izložbe je arheolog Lidija Balj, kustos Muzeja Vojvodine iz Novog Sada a nadležni kustos je Snežana Marinković, muzejaski savetnik arheolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba će trajati od 11. novembra do 1. decembra 2010. godine. Izložba "Arheolog kao detektiv" prikazuje put naučnog otkrića koji je išao nesvakidašnjim tokom. U precesu prikupljanja podataka arheolozima ponekad pomoć pružaju i stručnjaci koji se bave potpuno drugačijom vrstom istraživanja - forenzičari.

Izložba se sastoji od pet segmenata koji prikazuju kako predmeti nepoznate namene otkrivaju svoje tajne i postaju predmeti od izuzetnog značaja. Biće predstavljen i specijalizovani softverski paket ArchaeoPackPro. On je prvi put korišćen tokom arheoloških iskopavanja i istraživanja u Vinči i nudi potpunu interaktivnost tokom radnog procesa, baze podataka i rad u 3D okruženju.

Izložba je organizovana u saradnji sa SUP-om Zrenjanin i na njoj će posetioci moći da se upoznaju sa metodama koje forenzičari koriste u otkrivanju otisaka prstiju. Po prvi put će biti izložen materijal koji svedoči o do sada nepoznatim sferama prošlosti. Koncept izložbe je prilagođen tako da će podjednako moći da uživaju i deca i odrasli. Na izložbi će biti predstavljene minijaturne posude, figurice životinja i ljudi, a i ritualni predmeti, zvečke, točkovi, alatke za predivo, žetoni i kugle. Na osnovu tragova prstiju na pronađenim predmetima čija starost je procenjena na oko šest i po hiljada godina, autorka izložbe u saradnji sa forenzičarima i na osnovu detaljnih analiza utvrdila je da se radi o predmetima koje su izrađivala deca.

U toku izložbe posetioci će moći da učestvuju u kreativnoj radionici u kojoj će deci biti predstavljena zanimanja arheologa i forenzičara.

 

„ ŠTA JE PRVO BILO...UTISAK ILI OTISAK?“

RADIONICE TOKOM IZLOŽBE „ARHEOLOG KAO DETEKTIV“

Sam karakter ove izložbe je edukativan, izložba je dinamična i podsticajna i pruža mnoštvo mogućnosti za stvaralaštvo dece i mladih u više disciplina (likovno,literarno,dramsko), dok su autorka izložbe ( mr Lidija Balj,viši kustos arheolog Muzeja Vojvodine) i autorka radionica tokom trajanja izložbe u Novom Sadu (Slađana Velendečić, kustos pedagog Muzeja Vojvodine) svojim zalaganjem i kreativnošću dodatno inspirisale pedagoški tim zrenjaninskog muzeja.

U našem muzeju, ali i u školama koje prihvate učešće tokom održavanja izložbe „Arheolog kao detektiv“ odvijaće se nekoliko radionica.

Pored završnog segmenta same izložbe, igre davanja predloga za moguću upotrebu praistorijskih predmeta (kojima arheološka nauka sa sigurnošću još ne zna funkciju) u kojoj mogu učestvovati svi posetioci i koja je bila veoma dobro primljena od stane publike u Novom Sadu, pedagoško – informativna služba sprovešće nekoliko radionica tokom celog trajanja izložbe ili u određenom terminu. Zbirni naziv radionica u našem muzeju je „ ŠTA JE PRVO BILO...UTISAK ILI OTISAK?“.

Ove aktivnosti osmislila je kustos pedagog Nevena Dujin Grković, a sprovešće ih pedagoško – informativna služba zrenjaninskog muzeja.

Tokom cele izložbe posetiocima će, uz već spominjanu igru „određivanja upotrebe praistorijskog predmeta“ biti ponuđeno da ostave svoj vizuelni utisak crtežom koji će biti izložen u samom prostoru radionice – igraonice. Neobičnost ove spontane izložbe crteža – minijatura - utisaka biće što umesto potpisa posetilac može ostaviti otisak svog prsta, a što je „zaštitni znak“ i prvobitni pokretač celog projekta.Ova radionica ima otvoreni karakter,i nije ograničena uzrastom učesnika.

Aktivnost „Otisak, pa utisak“ uvešće najmlađe posetioce izložbe u svet praistorijskih igračaka kroz vajanje, „Potraga za muzejskim predmetima“ odvijaće se u stalnoj postavci sa učesnicima – detektivima iz viših razreda osnovnih škola, a oni koji žele da se likovno izraze mogu kroz radionicu „Poruka poslata u prošlost“ to i učiniti. Uz ovu aktivnost (u kojoj pisma mogu imati likovni oblik stripa ili poruke – simbola ) svi školski uzrasti moći će da poslednje subote novembra prikažu svoj dramski koncept nastao inspiracijom života dece u praistoriji. Naime u ovom terminu biće izvedene desetominutne predstave prijavljenih grupa ili pojedinaca u prostoru izložbe .Time se pedagoške aktivnosti u muzeju osim u likovnoj, proširuju i na oblast scenskog izraza.

Prijatelji izložbe: Škola računara "NIMIKO" iz Zrenjanina

http://www.nimiko.co.rs/