Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba slika i ikona u okviru „Dana ruske kulture“

12.11 - 19.11.2010

Manifestaciji „Dani ruske kulture“ u Zrenjaninu Narodni muzej Zrenjanin se priključuje prigodnom izložbom slika i ikona iz fonda Odeljenja likovne umetnosti. Autorka izložbe je Mileva Šijaković, istoričar umetnosti.

Vekovna prisutnost ruskog umetničkog stvaralaštva na tlu Banata ukazuje na duhovnu bliskost dveju kultura. O tome posebno svedoči crkvena umetnost sa brojnim bogoslužbenim predmetima, knjigama i ikonama ruskog porekla. Ovo bogato tradicionalno nasleđe biće predstavljeno sa četiri ruske ikone iz XVIII veka koje pripadaju muzejskoj kolekciji.

Drugi segment ukazuje na likovna dela XX veka. Njih su ostvarili umetnici rođeni u Rusiji koji su živeli i radili u Zrenjaninu. U naš grad oni stižu kao emigranti posle Oktobarske revolucije u Rusiji. Slike Aleksandra Ivanoviča Lažečnikova, Afansija Ivanoviča Šeleumova i Koste Eliota, su u mnogo većem broju sačuvane u privatnom vlasništvu, dok ih je u Muzeju svega desetak.

Kao mladi, školovani u Petrovgradu oni su poneli sa sobom angažovane ideje časopisa Mir iskustva (Svet umetnosti) u kome se strasno zastupalo oživljavanje narodne umetnosti, a najbolji rezultati su ostvareni u scenografiji i kostimu. Druga struja je bila okupljena oko Peredvižnjika sa Rjepinom na čelu, koji je zastupao socijalno angažovan realizam usmeren protiv akademizma. Međutim, u novoj sredini u emigrantskim, skromnim i kukavnim uslovima oni nisu imali dovoljno snage da razvijaju svoju umetnost. Nisu napredovali, morali su da zarađuju za život i da se prilagođavaju ukusu naručilaca.

Tematski krug koji ih je interesovao bila je istorija oba naroda, priroda, portreti i prizori iz svakodnevnog života.

Sva trojica su bili izuzetno obrazovani, intelektualno angažovani. Kao ljudi pristupačni, zainteresovani i spremni da se zauzmu za sve što je kvalitetno i novo, u odnosu na okruženje to su postizali, zato su pored umetnosti ostavili vidan trag na polju prosvete i kulture naše sredine.