Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba fotografija „Švapska kuća – uticaj Nemaca na graditeljsko nasleđe sela srednjobanatskog regiona“

21.12 - 15.01.2011

  • U utorak 21. decembra 2010. godine u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba pod nazivom „ŠVAPSKA KUĆA – UTICAJ NEMACA NA GRADITELJSKO NASLEĐE SELA SREDNJOBANATSKOG REGIONA“ koju organizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin. Izložbu je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu a autor izložbe je Branislav Milić, viši stručni saradnik-etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Izložba će trajati do polovine januara 2011. godine.
  •  
  • Tekst o izložbi autora Branislava Milića:
  • Nemački narod je u ne toliko dalekoj prošlosti činio značajnu etničku zajednicu na teritoriji današnje Vojvodine. Spletom istorijskih događanja, polovinom XX veka je napustio ove prostore, ali je ostavio neizbrisive tragove kako u duhovnoj tako i u materijalnoj kulturi - ne samo prostora u kojem je nekada živeo, već je evidentan njihov uticaj i na ostale narode sa ovog prostora. Privilegovan položaj koji su kao kolonisti uživali u vreme vladavine Habzburške monarhije, omogućavao im je brži ekonomski prosperitet, što je imalo uticaja na kulturu stanovanja, čiji se nivo značajno podizao već krajem XVIII veka. Samim tim i kuće koje su zidali uz poštovanje propisa o gradnji, prostorno su se razvijale ka dubini placa i izgledom se polako počele razlikovati od svog izvornog tipa-tradicionalne panonske kuće. Izražavajući isključivo poljoprivredni karakter, znatno su većih dimenzija, sa većim i bolje osvetljenim prostorijama, a od druge polovine XIX veka, pod uticajem gradske arhitekture u selima se podižu i „preke kuće“. Takve kuće su prvo gradili bogatiji Nemci, zbog čega su u narodu i nazivane „švapskim kućama“.
  • Osim prikaza nemačke kolonističke kuće posetioci će moći da se upoznaju i sa uslovima i načinom na koji su Nemci dolazili na teritoriju Banata, kao i sa detaljnijim podacima o formiranju nemačkih naselja u našem regionu
  • U selima u kojima su nekada živeli Nemci još uvek postoje kuće, koje predstavljaju izraz bogatstva i sveukupnog ekonomskog napretka ove sredine u jednom istorijskom periodu. Danas su ove kuće deo naše inače bogate i slojevite kulturne baštine i zavređuju da se između ostalog i na ovakav način, putem izložbi prezentuju javnosti. Pokušaj da se prikazom tog nasleđa predstavi nemački narod iz drugačije perspektive sa humanim porukama, usmeren je između ostalog i ka otklanjanju izvesnih predrasuda, prisutnih kod jednog dela javnosti ovog podneblja o tom narodu.