Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ćilimi iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin

09.03 - 10.04.2011

  • U ponedeljak 7. marta 2011. godine u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba pod nazivom „Ćilimi iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“ autorke mr Rajke Grubić, muzejskog savetnika, kustosa Etnološkog odeljenja zrenjaninskog muzeja. Izložba će trajati do početka apila.
  • Na izložbi će demonstrirati svoje veštine tkanja polaznice kurseva koje je u poslednje tri godine sprovodio Edukativni centar za ruralni razvoj Zrenjanin pod rukovodstvom Zorice Popov.
  •  
  • O izložbi: (deo teksta autorke izložbe mr Rajke Grubić, muzejskog savetnika)
  • Kolekcija ćilima Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja u Zrenjaninu danas broji 94 predmeta. Od ovog broja, 64 su srpski a 30 su rumunski ćilimi. Srpski ćilimi su rađeni u Kumanima, Elemiru, Orlovatu, Botošu, Melencima, Boki, Aradcu, Zrenjaninu... a rumunski u Begejcima, Ečki, Sutjesci i Uzdinu. Najveći broj predmeta potiče s kraja XIX i prvih decenija XX veka.
  • Bogata kolekcija autentičnih narodnih ćilima zrenjaninskog Narodnog muzeja predstavlja dobru osnovu za preglednu prezentaciju ćilimarstva kod Srba i Rumuna na ovom kulturno-geografskom prostoru. Selekcijom primeraka za izlaganje predstaviće se i karakteristična kompoziciona rešenja: od prugastih preko uokvirenih, do ćilima sa razvijenom kompozicijom.
  • Tematska koncepcija izložbe obuhvata razvoj ćilimarstva na području srednjeg Banata kao centralnu temu. Akcenat je stavljen kako na isticanje obilja vrhunskih efekata tkanja, tako i na uticaje koji su, razvojem saobraćaja i trgovine, dospeli na ove prostore i ostavili traga na ovom proizvodu tradicionalne narodne radinosti i umetnosti (pr. periferni uticaji istočnjačkog ćilimarstva, uticaji tkačkih škola i tkačkih centara, zatim uticaji modnih časopisa i pojednostavljenih, često degradiranih elemenata umetničkih stilova...).
  • Dopunski aspekti izložbe predstavljaju sprave i alatke korišćene prilikom pripreme vune i kudelje, materijala korišćenog prilikom izrade ćilima. Akcenti u ilustrativnom materijalu su kolor fotografije koje prikazuju osnovne momente karakteristične za ćilimarstvo. Fotografijom će biti istaknuti i najkarakterističniji ornamentalni detalji korišćeni u banatskom tradicionalnom ćilimarstvu.