Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „Novi Pazar u likovnom opusu Ljubomira Ivanovića“

23.03 - 10.04.2011

  • U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u sredu 23. marta 2011. godine sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba „Novi Pazar u likovnom opusu Ljubomira Ivanovića“. U pitanju je gostovanje Muzeja Ras iz Novog Pazara čija je namera da svoju zbirku crteža i grafika Ljubomira Ivanovića, sa motivima ovoga kraja, predstavi i drugim kulturnim prostorima izvan zavičajnog miljea. Izložba je prilika i da se sagledaju prepoznatljive umetničke vrednosti radova Ljube Ivanovića, koji se danas nalaze u Muzeju Ras u Novom Pazaru, a koji su nastali tridesetih godina 20. veka, kada je neumorni umetnik u više navrata obilazio ovaj grad i njegovu okolinu. Ovaj pitoreskni ambijent orijentalne kasabe bio je primamljiv za mnoge umetnike, pa tako i Ljubu Ivanovića, koga zanimaju fragmenti i to oni najneuočljiviji: delovi čaršije sa ponekim dućanom, fragmenti mahalskih sokaka, kapije sa delovima velikih krošnji, poneka česma, zapuštena muslimanska groblja…
  • Autor izložbe i koordinator projekta koji je realizovan uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije je Svetlana Čeković, kustos-istoričar umetnosti iz Muzeja Ras, a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Olivera Skoko, kustos-istoričar umetnosti. Izložba će trajati do 10. aprila 2011. godine.
  •  
  • O Ljubomiru Ivanoviću:
  • Akademik Ljubomir Ljuba Ivanović (1882-1945), slikar i grafičar, proveo je ceo svoj život u rodnom Beogradu. Svoje prvo umetničko obrazovanje stekao je u Crtačkoj školi Kirila Kutlika (1889), a potom i u Crtačkoj školi Riste i Bete Vukanović (1900). U Minhenu je nastavio učenje prvo u školi Antona Ažbea, a potom na Akademiji likovnih umetnosti. Po povratku u Beograd postaje član udruženja umetnika „Lada“, radi kao profesor u Gimnaziji, Muškoj učiteljskoj školi i Akademiji likovnih umetnosti. Do Prvog svetskog rata uporedo radi na slikama i crtežima, dok se u periodu između dva svetska rata posvećuje crtežu olovkom, te grafičkim tehnikama drvoreza i linoreza. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bio je dopisni član Akademije umetnosti Srpske akademije nauka. Nosilac je ordena Svetog Save i ordena Jugoslovenske krune, a 1933. godine predsednik Francuske Republike odlikovao ga je ordenom viteza “Legije časti”. Ljubomir Ivanović je rodonačelnik moderne škole crtanja i grafike u Srbiji. Sopstvenim radom i javnim zalaganjem na popularisanju ovih vrsta umetnosti, bio je uzor mnogim učenicima Umetničke škole u Beogradu u periodu između dva svetska rata.