Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „Boško Petrović – slike“

11.07 - 03.08.2011

 • U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak 11. jula 2011. godine u 19 časova biće otvorena izložba „Boško Petrović – slike“. Izložba obuhvata 24 slike iz kolekcije Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića iz Novog Sada a autorka izložbe je Nada Stanić, viši kustos. Organizator izložbe je kustos Narodnog muzeja Zrenjanin mr Milan Grahovac.
 • Izložba će biti otvorena do 3. avgusta 2011. godine.
 •  
 • Biografija
 • Boško Petrović (Novi Sad, 1922 -Novi Sad, 1982 )
 • Studirao je na Akademijama likovnih umetnosti u Budimpešti i Beogradu. Od 1949. godine boravio je u Državnoj majstorskoj radionici Mila Milunovića. Iste godine je postao profesor škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Bio je jedan od osnivača umetničkih kolonija u Bačkoj Topoli i Ečki i član Grupe 57. Sa tkaljom Etelkom Tobolkom, 1961. godine, osnivao je prvu jugoslovensku radionicu za izradu tapiserija Atelje 61 na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1969. godine i iste godine počeo je da radi kao profesor u Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu. Njegova dela se čuvaju u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, Galeriji Matice srpske, Muzeju savremene likovne umetnosti, Muzeju Vojvodine i Poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Ateljeu 61 u Petrovaradinu, Savremenoj galeriji u Zrenjaninu. Imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi.
 •  
 • Deo teksta autorke izložbe:
 • „Slikar i likovni pedagog Boško Petrović pripada posleratnoj generaciji umetnika koja se početkom pedesetih godina usprotivila dogmama socijalističkog realizma i krenula u potragu za novim, autentičnim slikarskim izrazom. Njegov kreativni angažman realizovao se u brojnim segmentima likovne umetnosti. Pored slikanja u ulju bavio se mozaikom, crtežom, akvarelom, temperom, kolažom, grafikom, a jedan je od retkih naših umetnika koji je prokrčio put razvoju tapiserije i izborio se za njenu afirmaciju. Duboko vezan za "panonsku zemlju" i Novi Sad, gde je proveo najveći deo svog života, inspirisan ljudima i predelima koji ga okružuju izgradio je originalan slikarski izraz, a njegov nemirni umetnički duh ostavio je duboke tragove dugogodišnje delatnosti sa obeležjima više razvojnih faza kroz koje je prolazio.
 • ...
 • Kao umetnik je prošao kroz sva iskušenja kroz koja je prolazilo savremeno likovno stvaralaštvo kod nas u drugoj polovini ХХ veka i reagovao adekvatnim angažmanima na izazove. Neumorno tražeći, Boško Petrović se menjao prolazeći kroz određene faze, koje su uvek bile odraz ličnog temperamenta što se manifestovalo kako kroz likovni rukopis tako i likovnu individualnost. Nadamo se da je ova izložba još jednom istakla neosporne vrednosti četiri decenije duge umetničke karijere i ukazala na snažnu slikarsku ličnost umetnika, te potvrdila originalnost i opravdanost njegovih nastojanja.“

Nada Stanić, viši kustos