Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „Branko Popović – slike“

25.08 - 25.09.2011

  • U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 25. avgusta u 19 časova biće otvorena izložba radova slikara Branka Popovića. Izložba će obuhvatati preko 40 radova Branka Popovića - reč je o portretima, autoportretima, aktovima i pejsažima iz fonda beogradskog Narodnog muzeja, iz poseda slikareve porodice i naslednika i iz privatnih kolekcija.
  • Izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin ima za cilj da skrene pažnju na kvalitet rada impresioniste Branka Popovića koji je sticajem okolnosti nepravedno zapostavljen kao i na njegovo angažoavanje koje nije bilo isključivo slikarsko. Odabir radova zasniva se pre svega na likovnosti njegovih radova a ideja je da se sa četrdesetak slika predstavi kvalitet stvaralaštva Branka Popovića - radi se o izuzetno kvalitetnom slikaru, pre svega impresionisti, koji se uklapao u vrhunske domate svog vremena.
  • Autor teksta kataloga izložbe je Ljubica Miljković, istoričarka umetnosti – muzejski savetnik i kustos Narodnog muzeja u Beogradu, a organizator i autor postavke je mr Milan Grahovac, kustos zrenjaninskog Narodnog muzeja. Na otvaranju izložbe biće prisutni gosti iz Ambasade Republike Francuske a izložba će trajati do 25. septembra 2011. godine.
  • O Branku Popoviću:
  • Branko Popović (Užice,1882 – Beograd, 1944) je jedan od najznačajnijih srpskih slikara i likovnih kritičara prve polovine 20. veka. Bio je profesor istorije arhitekture i umetnosti na Katedri za arhitekturu Tehničkog fakulteta u Beogradu, za čijeg je dekana imenovan 1941. godine. Takođe, bio je član srpskog PEN kluba i jedan je od osnivača ULUS-a. Od profesora dr Vladimira Rozića Kancelarija za pridruživanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji je dobila rukopis za delo o umetničkoj grupi Oblik (1926-1939), a jedan od osnivača te grupe i njen doživotni predsednik bio je Branko Popović. Slikarstvo je studirao u Minhenu, a usavršavao u Parizu. Izlagao je na mnogim grupnim izložbama kod nas i u svetu. Prvi put je njegov opus celovito prikazan na retrospektivi u Galeriji SANU u Beogradu 1996. godine.
  • Kao učesnik oba balkanska rata i I svetskog rata, višestruko je odlikovan. Po završetku II svetskog rata, proglašen je za izdajnika i bez presude je streljan 1944. godine, zajedno sa još 105 Beograđana. Branko Popović je rehabilitovan rešenjem Okružnog suda u Beogradu 2007. godine. Od 1996. godine počela je postepena rehabilitacija Branka Popovića za koju je u velikoj meri zaslužan profesor dr Vladimir Rozić. On je mnogo pre početka tog datuma počeo da radi na "otkrivanju" života i dela Branka Popovića koji su bili zakopani sa njegovom grobnicom čiji se trag ne zna. Njegov istraživački rad je zabeležen na 618 stranica tekstova o radu i umetničkoj delatnosti Branka Popovića.
  • Branko Popović je značajan kao slikar, likovni kritičar i pedagog. Zenit je dostigao u prvom stvaralačkom razdoblju. Anticipirao je težnje treće decenije i prvi preispitivao Sezanova iskustva koja će postati podsticajna mnogim srpskim umetnicima. Izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin je šesta samostalna izložba Branka Popovića, a prethodile su joj izložbe: 1924. u Pragu (sa Petrom Dobrovićem), 1996. u Beogradu (u galeriji SANU), 1996. u Novom Sadu (u likovnom salonu ogranka SANU), 2004. u Užicu (u Gradskoj galeriji) i 2011. u Beogradu (u Galeriji RTS).
  • Značaj njegovog stvaralaštva potvrdili su Miodrag B. Protić (Srpsko slikarstvo XX veka), Lazar Trifunović (Srpsko slikarstvo 1900-1950) i Stanislav Živković (Srpsko slikarstvo XX veka), kao i drugi teoretičari i istoričari umetnosti u svojim studijama ili prikazima samostalnih ili grupnih izložbi na kojima je učestvovao.