Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Otvaranje VII međunarodne izložbe fotografija „Ptice grabljivice“

25.08 - 25.09.2011

  • U Holu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak 25. avgusta 2011. u 18:30 časova biće otvorena sedma međunarodna izložba fotografija pod nazivom «Ptice grabljivice». Ova izložba u zrenjaninski muzej stiže iz Nacionalnog parka Fruška gora a o izložbi će na otvaranju govoriti mr Dragiša Savić iz Nacionalnog parka Fruška gora, i mr Svetozar Santovac, muzejski savetnik Narodnog muzeja Zrenjanin.
  • Na internet poziv za učešće u ovoj izložbu odazvala su se 52 autora iz 18 zemalja a ukupan broj pristiglih fotografija je 412. Odabranih 40-ak fotografija odštampane su i izložene, a sve pristigle fotografije nalaze se na CD prezentaciji. Internet prezentaciju ove izložbe, kao i prethodnih šest, možete videti na adresi www.naturefg.com/pages/exhibitions.htm
  • Da podsetimo, ovo je sedma međunarodna izložba koju Narodni muzej Zrenjanin organizuje u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška gora, prethodne, koje su izazvale veliko interesovanje posetilaca, bile su: «Čudesni svet vilinskih konjica», «Kroz paukovu mrežu», «Leptiri», «Orhideje sveta», «Vodozemci i gmizavci» i «Tvrdokrilci».
  •  
  • O PTICAMA GRABLJIVICAMA:
  • Ptice grabljivice i sove karakteriše anatomsko-morfološka građa tela, način lova i ishrane. To su dnevne i noćne ptice, mesožderi. Love živ plen u vodi, vazduhu, na tlu; neke se hrane isključivo strvinama. Plen hvataju nogama, a zatim ga raskomadaju svojim oštrim, povijenim i snažnim kljunom. Hrane se: insektima, ribama, vodozemcima, gmizavcima, pticama i sisarima. U većini slučajeva, ženke su znatno veće od mužjaka (zbog nošenja jaja). Pošto se nalaze na vrhu lanca ishrane, njihov opstanak ugrožava čovek upotrebeom pesticida, inskticida i otrova za uništavanje glodara i zveri. Na osnovu anatomsko-morfoloških razlika i načina života sve ptice grabljivice možemo podeliti na vrste koje love tokom dana, Falconiformes - dnevne grabljivice, kao i na vrste koje love tokom noći, Strigiformes - sove.