Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba “Moje telo – Tvoje delo“

02.12 - 02.02.2012

  • U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u petak 2. decembra 2011. godine, sa početkom u 19:30 časova otvara se izložba pod nazivom „Moje telo – Tvoje delo“ na kojoj će biti predstavljene slike i crteži na temu akta iz Likovne zbirke zrenjaninskog muzeja a svaki rad na izložbi prati određeni stih na temu ljudskog tela. Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Olivera Skoko, kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin a realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.
  • Na otvaranju će govoriti Božidar Vorgić, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Olivera Skoko, autorka projekta, dok će izložbu zvanično otvoriti ministar kulture Predrag Marković i glumica Danica Maksimović.
  • Izložba „Moje telo – Tvoje delo“ obuhvata 54 rada 11 autora počevši od minhenskih đaka, Steve Aleksića i Aleksandra Sekulića, preko Vase Pomorišca i Zore Petrović do umetnika koji imaju legate u Narodnom muzeju Zrenjanin (Janoša Ajha, Pauline Sudarski, Friderike Bende, Tivadara Vanjeka, Vladislava Vukova). Svi oni su se na svoj način bavili temom ljudskog tela. Svaki pristup proučavanju akta iznosi na videlo svu njegovu kompleksnost, koliko god se činilo da je reč o jasno definisanom pojmu. Izučavanje i promatranje ljudskog tela koje bi trebalo da rezultira predstavom akta donosilo je različita gledišta i shvatanja tokom istorije umetnosti, što nije strano ni današnjim pogledima na ovu temu.
  • Raznolikost radova na zrenjaninskoj izložbi se ogleda i u svim zastupljenim starosnim dobima prikazanih modela, od devojčice i dečaka preko predstava žena i muškaraca u zrelom dobu, sve do starijih osoba. Na većini radova, posebno na crtežima, dominira tendencija ka realističkom tretmanu sa vidnim zanimanjem za anatomiju. Ipak, na pojedinim, iako je reč o doslovnoj studiji primetni su ekspresivni momenti.
  • Svaki rad na izložbi prati određeni stih na temu ljudskog tela, od Pesme nad pesmama do savremenih autora. Tako su tu stihovi Vilijama Šekspira, Aleksandara Puškina, Volta Vitmana, Rabindranata Tagorea, Milana Rakića, Miloša Crnjanskog, Vladimira Majakovskog, Tina Ujevića, Vesne Parun, Pabla Nerude, Milana Kundere, Arsena Dedića... Ovakav postupak proizilazi iz namere da se ovoj iskonskoj a i danas veoma aktuelnoj temi kao što je ljudsko telo priđe sa likovnog i literarnog aspekta.
  • Izložba će biti otvorena do 2. februara 2012. godine.