Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba “KETUBA - Jevrejski bračni ugovor”

30.01 - 15.02.2012

  • U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 30. januara 2012. godine, u 18 časova biće otvorena izložba Jevrejske opštine Pančevo pod nazivom „KETUBA - Jevrejski bračni ugovor”. Autori izložbe su Miroslava Kon-Panić i Dragan Singer. Na veče otvaranja Isak Asijel, rabin Srbije, održaće predavanje “Ti si mi posvecena ovim prstenom” koje se odnosi na običaje sklapanja i razvoda braka kod Jevreja i savremenu temu nasilja u porodici, uz objašnjenja odgovarajućih navoda iz Tanaha i Talmuda.
  • Izložba obuhvata više od dvadeset panoa na kojima je oko devedeset fotografija ketuba iz raznih jevrejskih zajednica Evrope, Azije, Afrike i Amerike, koje odražavaju istoriju, tradiciju i običaje Jevreja u različitim vremenskim periodima i okruženju. U tekstualnom delu na panoima prikazan je razvoj ketube od prvih jednostavno pisanih izjava u rabinskom periodu, preko njenog institucionalizovanja kao pravnog dokumenta u talmudskom periodu, do uglavnom prihvaćene jednoobrazne forme nastale u srednjem veku.
  • U katalogu izložbe, autorke Miroslave Kon-Panić, koji pruža dodatne podatke o ovom značajnom dokumentu jevrejske tradicije i umetnosti, kaže se: “U jevrejskoj kulturi i nasleđu tradicija venčanja i određenih obrednih radnji i običaja održala se hiljadama godina. Poseban značaj ima ketuba, bračni ugovor, koji je kod Jevreja neodvojivi deo ceremonije stupanja u brak. Ketuba doslovno znači: ono što je napisano. Vreme nastanka bračnog ugovora u pisanoj formi nije tačno utvrđeno. Prve pisane izjave bile su sročene jednostavno, a postajale bi punovažne činom njihovog uručivanja nevesti, u prisustvu dva svedoka. Iz apokrifnih biblijskih spisa zna se da je u IV ili III veku p.n.e. pisanje ketuba bilo opšte prihvaćeno.”