Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

PRODUŽENA IZLOŽBA „POVELJE I DIPLOME OD 17. DO 20. VEKA“

28.02 - 18.03.2012

  • Izložba „Povelje i diplome od 17. do 20. veka“ koja je otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin početkom februara i koja je trebalo da traje do 7. marta biće produžena i trajaće do 18. marta 2012. godine.
  • Autorka izložbe je dr Dušice Bojić, viši kustos Istorijskog muzeja Srbije, a izložba obuhvata preko 80 originalnih povelja i diploma, koje su zaslužni srpski pojedinci, porodice i gradovi dobili od srpskih i evropskih vladara. Postavka predstvlja prethodna četiri veka srpske istorije kroz prizmu originalnog pisanog nasleđa, značajnog ne samo jer je svedočanstvo o istorijskim prilikama na ovim prostorima, kontaktima i saradnji sa evropskim dvorovima, već je i potvrda postojanja srpskog plemstva u vremenu kada je Srbija još uvek bila pod osmanskom vlašću. Povelje predstavljaju pisano svedočanstvo kojim se utvrđuje poslovno-pravni odnos vladara, velikaša i crkvenih velikodostojnika prema ustanovama ili pojedincu. One su pisani akt, dokument kojim se nešto dodeljuje, dopušta, potvrđuje.
  • Posebno treba izdvojiti plemićku povelju kapetana Radiča Petrovića dobijenu 1792. godine od cara Leopolda II za ratne i diplomatske zasluge, ukaz Marije Terezije kojom se ugledni Avram Mrazović 1777. godine postavlja za vrhovnog nadzornka svih pravoslavnih škola u Pečujskom školskom okrugu i plemićku povelja Jeremije Gagića dobijenu 1850. godine za zasluge u diplomatskoj službi od ruskog cara Nikolaja I Romanova. Na izložbi su prezentovani i darovi dodeljivani uz povelje i diplome, a koji najbolje ilustruju njihov značaj.
  • Sabran i povezan u celine, ovaj značajan dokumentarni materijal ispričaće posetiocima na slikovit način priču o državama, dinastijama i vladarima te tako još jednom oživeti određene periode srpske istorije.
  • Izložba je primer uspešne saradnje više kulturnih i naučnih institucija Srbije jer je, pored Istorijskog muzeja Srbije, doprinos pri realizaciji ove izložbe dalo i petnaestak kulturnih i naučnih institucija. Istorijski muzej Srbije u svom fondu ima osam povelja, pet carskih ukaza, četiri gramate i jedan sultanski ferman, zbog čega su bile neophodne konsultacije i sakupljanje materijala i iz drugih muzeja i arhiva: Arhiva SANU, Arhiva Srbije, Arhiva Vojvodine, Muzeja SPC, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Sombor, Istorijskog arhiva Subotice, Narodnog muzeja Zrenjanin, Gradskog muzeja Sombora i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
  • Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Vidak Vuković, viši kustos – istoričar.