Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

PRODUŽENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SVEDOCI TRAJANJA“ Srpski manastiri i crkve u rumunskom Banatu

05.06 - 25.06.2012

 • Izložba fotografija "Svedoci trajanja" - srpski manastiri i crkve u rumunskom Banatu koje je otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 5. juna 2012. godine i koja je trebalo da traje do 19. juna produžena je i trajaće do 25. juna. Autor izložbe je Milorad Savić, novinar iz Zrenjanina, a autor fotografija Darko Dozet, fotoreporter iz Novog Sada.
 • Da podsetimo ova postavka uz dva panoa, sa uvodnim tekstom i četiri mape, ima 43 panoa sa fotografijama svih pet manastira i većeg broja crkava, u rumunskom delu Banata. Izložbu prati katalog, sa tekstom na srpskom, i prevodima na rumunski i engleski jezik, uz kompakt disk. Projekat "Srpski manastiri i crkve u Rumuniji" prihvaćen je na konkursu Ministarstva vera i dijaspore i podržan od Pokrajinskog sekrtarijata za kulturu i informisanje i Grada Zrenjanina.
 • Organizatori izložbe su Narodni muzej Zrenjanin i Centar za kreativno odrastanje mladih.
 • Tekst Milorada Savića, autora izložbe:
 • "Srpske crkve i manstiri u rumunskom delu Banata čine pravoslavnu, nacionalnu, emotivnu i istorijsku celinu, a u projektu nazvanom "Svedoci trajanja" predstavljeni su izložbom fotografija, pretežno fasada, katalogom i kompakt diskom.
 • Polazno mesto je manastir Bazjaš, podignut 1225. godine na levoj obali Dunava, kao zadužbina Svetog Save i nekadašnji metoh Pećke patrijaršije.
 • Razlog počiva ponajpre u tome što je Bazjaš mirovni simbol, iznikao na reci, širokoj kao more, koja spaja Rumuniju i Srbiju, uprkos činjenici da je, posle dobijanja autokefalnosti Srpske parvoslavne crkve, Ugarska neprestano pretila Srbiji oružanim sukobima, i zato što je opstao do danas i posle brojnih ratnih razaranja, mirnodopskih rušenja i paljenja.
 • Istorijski izvori svedoče da je arhiepiskop Sava, u nastojanjima da objedini srpski narod, krenuo 1200. godine u prvu diplomatsku misiju i uspešno završio pregovore sa ugarskim kraljem Andrašem Drugim. O tome je Domentijan u "Žitiju Svetog Save" zapisao: "Dogovori se kralj (ugarski) sa velikašima da njegovu (Savinu) molbu ispune, da imaju mir i ljubav sa srpskim kraljem."
 • Uz pomoć Svetog Save ubrzo su u Panoniji izgrađena četiri manastira - Bazjaš, Zlatica, Mesić i Kovilj.
 • Poseban značaj ima i manastir Bezdin, ovekovečen u vreme Svete ahrijerijske liturgije, služenja vladike budimskog i administratora temišvarskog Lukijana i vladike banatskog Nikanora, a u toku vraćanja Čudotvorne ikone Presvete Bogordice Vinčanske-Bezdinske, 28. avgusta 2011, koja je prvi put sa kaluđerima tu dospela 1740. godine, sklanjajući se od Osmanlija.
 • Posle manastira, slede fotografije raskošne Saborne crkve u Temišvaru, pa fasade hramova u Aradu, Čeneju i Malom Bečkereku, te iz Čakova i Srpskog Semartona, sa gostim iz Beograda, Vršca i Zrenjanina, u vreme obeležavanja tradicionalnih Dositejevih dana.
 • Svedoci trajanja u rumunskom delu Banata brojni su i dragoceni, ali nisu, ovoga puta, svi mogli biti prikazani. To su muzejske postavke i zadužbine i dela brojnih znamenitih banatskih slikara, kao što su Stevan i Nikola Aleksić, zatim dela istoričara umetnosti, profesora Univerziteta dr Miodraga Jovanovića, rođenog Zrenjaninaca, pa neumorne i hrabre Vukice Popović, kustosa zrenjaninskog Muzeja, uz dobro poznate stvaraoce, hroničare i kulturne pregaoce iz rumunskog dela Banata, poput Stevana Bugarskog i njegovog kapitalnog dela "Srpsko pravoslavlje u Rumuniji", ili Slavomira Gvozdenovića i njegove lirike posvećene ovom svetom nasleđu, ali i drugih savremenih stvaralaca.
 • Izložba "Svedoci trajanja" kreće iz Zrenjanina, srca srpskog dela Banata, povezanog, zavičajnim, istorijskim, privrednim, kulturnim i drugim vezama sa rumunskim Banatom, i zbog sećanja na Konstantina Danila i na njegove ikone u temišvarskoj Sabornoj crkvi, kao i zbog potrebe da žitelji svih uzrasta, s obe strane granice, na jednom mestu, vide bar deo "belih tornjeva" sa 56 crkava na "blagoslovenoj zemlji banatskoj", a u rumunskom delu Banata."