Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Arheološka izložba „Gospodari gline i žita“

16.12 - 31.01.2013


U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 12. decembra 2012. godine, u 19 časova biće otvorena arheološka izložba pod nazivom "Gospodari gline i žita". Autor izložbe je Marija Jovanović, arheolog muzejski savetnik iz Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, a nadležni kustos je Snežana Marinković, arheolog muzejski savetnik iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba "Gospodari gline i žita" je projekat grupe stručnjaka iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu koja je pokušala da dočara deo života praistorijskih zemljoradnika u Podunavlju. S obzirom na to da se njihovi tragovi - staništa, nekropole, kultna mesta i pokretni arheološki materijal, kao i retki artefakti, nalaze svuda oko nas, izložba ima za cilj da oživi delove te bogate kulturne baštine (neolit, eneolit, bronzano doba i gvozdenog doba). Na izložbi je predstavljen i deo vinčanskog naselja sa Gomolave (neolitsko naselje u Podunavlju, koje vremenski pripada V milenijumu pre Hrista).

Sastavni deo izložbe predstavlja rekonstrukcija vinčanskog naselja, odeće, nakita od keramike i metala, kao i brojne figurine na kojima je sačuvano umeće praistorijskih ljudi. Posebnu inovaciju na izložbi čini rekonstruisana odeća iz perioda vinčanske kulture i bronzanog doba. Uz stručnu pomoć kostimografa i dizajnera, rekonstruisane su bogato ukrašene haljine neolitskih žena, kao i raskošne haljine žena iz bronzanog doba.

Izložba obuhvata nekoliko segmenata: život praistorijskih zemljoradnika u Podunavlju, odevanje od neolita do mlađeg gvozdenog doba na tlu Vojvodine, razmenu i trgovinu u praistoriji, vojvođansku praistoriju u jesenjim nijansama, tegove od astragala za tkački razboj i antropomorfnu plastiku sa predstavom odeće.

Izložba će u Narodnom muzeju Zrenjanin biti otvorena do 31. januara 2013. godine.