Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „Narodni vez – tradicija kao inspiracija”

18.05 - 30.06.2013


U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u Noći muzeja revijom haljina otvorena je izložba pod nazivom "Narodni vez - tradicija kao inspiracija". Izložba se sastoji iz dva segmenta: prvi segment čine predmeti iz Etnološke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin, a autorka postavke je mr Rajka Grubić, muzejski savetnik, a drugi segment izložbe je kolekcija haljina, tunika i majica ukrašenih vezom u boji čiji je autor Biljana Bulajić, dipl. dizajner tekstila. Izložbu će posetioci moći da pogledaju do 30. juna 2013. godine u Salonu zrenjaninskog muzeja.

Cilj izložbe je da pruži određena saznanja o kulturnoj tradiciji, izvornosti i autentičnosti veza, kao i da ukaže na nove mogućnosti njegove primene u savremenim uslovima i tokovima.

Vez kakav mi danas prepoznajemo ima svoje korene u 18. veku. Na području Vojvodine, pa samim tim i Banata, predstavljao je jedan od najčešćih načina ukrašavanja tkanina kod svih etničkih grupa. Belim vezom, vezom u boji i zlatovezom ukrašavani su tekstilni delovi pokućstva i svečana narodna nošnja. Rupičasti beli vez, takozvani šlingeraj se smatra prepoznatljivom karakteristikom narodne umetnosti Vojvodine. Najčešće primenjivane tehnike veza su vez po pismu koji se radio na osnovu crteža na tkanini, i vez po broju koji se izvodio brojanjem niti osnove. Ornamentika se kreće od stilizovanih geometrijskih, vegetabilnih, zoomorfnih i antropomorfnih motiva do realističkih predstava pojedinačnih floralnih detalja i motiva složenih u celine razvijenog tipa. U zbirci Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja u Zrenjaninu nalazi se bogata kolekcija predmeta ukrašenih vezom. Po značaju se izdvaja kolekcija zlatoveza. Nevestinsko oglavlje, oplećci, jeleci, kecelje i formeti predstavljaju reprezentativne primere narodnog umetničkog stvaralaštva.

Na izložbi su pored predmeta ukrašenih tradicionalnim narodnim vezom predstavljeni i delovi odeće modernog dizajna. Inspiracija za njihovo ukrašavanje crpljena je iz kulturnog nasleđa i autentičnog folklora banatskog područja. Na ovaj način je tradicijskim izvornim elementima data mogućnost trajanja u kontekstu savremenih modnih tokova.

Za autorku drugog segmenta izložbe, Biljanu Bulajić, dizajnera tekstila, vez je jedan od najlepših načina ukrašavanja tkanine, koji je želela da osavremeni i prenese na moderne odevne predmete prikazujući time njegovo bogatstvo, raznolikost, efektnost i lepotu. Praveći sopstveni stil inspirisan vezom, odnosno umetnošću i prošlim vremenom, iskoristila je kulturno nasleđe za realizaciju svog rada a Zbirka Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja u Zrenjaninu poslužila joj je kao inspiracija da od autentičnih etnomotiva stvori savremene motive na današnjim modelima odeće. Svojom kolekcijom želela je da pokaže da se naša raznolika tradicija čuva tako što modni dizajner kroz svoje vidove izražavanja prenosi ornamentiku na kreacije i uvodi je u savremene modne tokove, kao i da ukaže na mogućnost primene veza kao načina ukrašavanja odeće u modnoj, odnosno tekstilnoj industriji.