Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „Momo Kapor – retrospektiva“

22.08 - 10.10.2013


"MOMO KAPOR - retrospektiva" je naziv izložbe izabranih likovnih radova Mome Kapora koja će biti otvorena 22. avgusta u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u 19 časova. Izložba je organizovana u saradnji zrenjaninskog Narodnog muzeja i Zadužbine "Momčilo Momo Kapor".

Koncept postavke, koju je osmislila Zadužbina, čini preko 60 likovnih radova koji reprezentuju različita Kaporova viđenja sveta. Iz njegovog obimnog likovnog opusa izdvajaju se idilična Ada Ciganlija, predmeti iz starih građanskih domova, ulice sa iscrtanim školicama, Leonardovi anđeli, razigrani ringišpili, ilustracije za knjige i portreti znamenitih istorijskih ličnosti, njegovih prijatelja, poznanika i savremenika kojima se može objasniti srž Kaporovog likovnog stvaralaštva. Izložba predstavlja njegove radove od perioda studiranja slikarstva pa sve do poslednjih godina života, uglavnom nastale tehnikom ulja na platnu i crteža perom. Po prvi put će biti izložen i portret Todora Manojlovića, velikana srpske književnosti i kritike, koji je Momo Kapor naslikao 1999. godine. Portret rađen tehnikom ulja na platnu Kapor je poklonio zrenjaninskoj Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin", pošto mu je uručena književna nagrada koja nosi ime ovog srpskog moderniste s početka 20. veka.

U predgovoru za svoju monografiju Momo Kapor je zapisao: "Slika mi, naime, nikada nije bila toliko važna da bih joj predao čitav svoj život. Ona je samo način da upoznam svet, da bi mi postao jasniji, a posle i drugima. Kada mi neki slikar (obično amater) kaže da nerado prodaje slike jer su one deo njega, uvek ga pitam - koji deo: rebra, bubrežnjak ili kolenica? Lepota slikarstva upravo je u tome što slike niko zauvek ne može da poseduje i što su one rasute po mnogim domovima; žive svoj nezavisni život, imaju svoju publiku, a ispod mnogih od njih odrastaju i deca za koju su one neizbrisivi deo enterijera iz detinjstva."

Izložba "Momo Kapor - retrospektiva" će imati i multimedijalni karakter. Svakodnevno će se prikazivati film "Momo uncut", autora Đorđa Markovića, koji je nastao u produkciji Zadužbine "Momo Kapor" za potrebe prošlogodišnjeg festivala "Momin krug". Osnovu za ovaj kratki dokumentarac o Momi predstavlja televizijski materijal nastao za potrebe emisije "SFRJ za početnike", ujedno poslednji video-zapis poznatog umetnika. U filmu o Momi učestvuju i njegovi prijatelji - Matija Bećković, Emir Kusturica, Igor Mandić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Petar Peca Popović i drugi.

Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Olivera Skoko. Izložba će biti otvorena za posetioce do 10. oktobra 2013. godine.

Momo Kapor (8. april 1937 – 3. marta 2010.), poznati srpski slikar i pisac, završio je slikarstvo na Likovnoj akademiji u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Objavio je više od pedeset knjiga, koje je sam ilustrovao, negujući poseban lirski crtački stil. Mnoge od njih našle su se na bestseler listama. Bio je dugogodišnji novinar i kolumnista u vodećim beogradskim listovima. Svoje slike izlagao je retko, nekoliko puta u Njujorku, Bostonu, Karakasu, Ženevi, Frankfurtu, Briselu, Parizu, Udinama, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i na Mećavniku.

ZADUŽBINA "MOMO KAPOR"

Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" osnovana je u Beogradu oktobra 2010. godine odobrenjem Ministarstva kulture. Osnivač Zadužbine je Ljiljana Kapor, supruga slavnog umetnika. Zadužbinom upravlja Upravni odbor koji čini 12 članova, a predsednik je akademik Matija Bećković.

Cilj Zadužbine je da se očuva i neguje sećanje na velikog slikara i pisca Momu Kapora. Tim povodom je ustanovljena godišnja nagrada koja nosi njegovo ime i festival "Momin krug" na Adi Ciganliji. Nagrada "Momo Kapor" se dodeljuje 8. aprila na njegov rođendan, naizmenično, za književnost i likovnu umetnost. Dosadašnji dobitnici su: Emir Kusturica, Vladimir Dunjić i Peter Handke.