Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića“

15.11 - 06.12.2013


U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 15. novembra 2013. godine, u 19 časova biće otvorena izložba "Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića". Organizatori izložbe su Savremena galerija Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin, a u pitanju je likovno-dokumentarna izložba koju čini 5 slika i arhivski materijal iz fonda ove dve ustanove.

Postavka ima za cilj da prikaže kontakte velikog slikara Ivana Radovića sa Zrenjaninom, pre svega podsećanjem na izložbu koju su zrenjaninski muzej i galerija takođe zajedno organizovali pre tačno pola veka, a koja je potom gostovala u još nekoliko vojvođanskih gradova. Kao aktivan stvaralac, Radović je bio učesnik i drugih kolektivnih posleratnih izložbi u Zrenjaninu, kao i Umetničke kolonije u Ečki. Njegov koloritni ekspresionizam i intimizam proizašli su ponajviše iz privrženosti Vojvodini koja kao tema nije iščezla sa njegovog platna i nakon preseljenja u Beograd. Stvaralaštvo Ivana Radovića dugo pola veka ostavilo je neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti od čega pet njegovih slika u dve muzejske ustanove u Zrenjaninu jesu baština koju ovaj grad sa ponosom čuva.

U okviru izložbe posetioci će moći da pogledaju dokumentarni film "Ivan Radović" (iz serije "Slikari i vajari") u produkciji Radio-televizije Srbije (režija Mika Milošević, scenario Lazar Trifunović).

Izložbu, koja je organizovana povodom četrdeset godina od smrti ovog umetnika, podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine. Autorke su kustoskinje Slavica Popov i Olivera Skoko a izložba će biti otvorena do 6. decembra 2013. godine.

Ivan Radović (Vršac, 1894 - Beograd, 1973)

Rođen je u svešteničkoj porodici koja se posle očeve smrti iz Vršca preselila u Sombor, gde je Radović završio Učiteljsku školu. Slikarstvo je studirao na Umetničkoj akademiji u Budimpešti (1917-1920) kod profesora Ištvana Retija. Leto 1918. proveo je kao poseban stipendista u koloniji u Nađbanji, zajedno sa Zorom Petrović. U Somboru je živeo od 1920. do 1928. godine. Boravio je u Parizu, Beču, Minhenu, Veneciji... Bavio se pedagoškim radom. Profesor crtanja bio je u Somboru u Učiteljskoj školi i u Beogradu u Umetničkoj školi. Bio je član grupa "Oblik" i "Šestorica". Postao je dopisni član SANU 1971. godine. Dobitnik je Sedmojulske nagrade SR Srbije, Politikine nagrade, nagrade AVNOJ-a... Samostalno je izlagao u Beogradu, Zrenjaninu, Subotici, Vršcu, Pančevu, Novom Sadu i Somboru. Radović je bio jugoslovenski šampion u tenisu i predsednik Teniskog kluba "Partizan".