Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „Lekovito bilje srednjeg banata - fitoterapija kao vid narodne medicine“

17.12 - 31.01.2014


U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 17. decembra 2013. godine, u 19 sati biće otvorena izložba "LEKOVITO BILJE SREDNJEG BANATA - fitoterapija kao vid narodne medicine". Organizator izložbe je Narodni muzej Zrenjanin, a autor izložbe je Nataša Knežević, kustos biolog.

Izložba predstavlja završnu fazu projekta koji je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Tokom 2012. i 2013. godine sprovedena su istraživanja na terenu koji pokriva srednji Banat i prikupljene su najznačajnije lekovite biljne vrste. Prikupljen biljni materijal je determinisan i korišćen za izradu herbarijuma "Lekovito bilje srednjeg Banata".

Koncept izložbe je osmišljen tako da prikaže razvoj fitoterapije kao vida narodne medicine u našem narodu. Panel-posteri će prikazati najstarije spise o lekovitom bilju, kao i najznačajnije prosvetitelje i botaničare koji su kroz svoja dela omogućili da se saznanja o lekovitosti pojedinih biljaka očuvaju kroz vekove. Na postavci će biti izloženi listovi iz herbarijuma "Lekovito bilje srednjeg Banata" sa presovanim biljkama. Herbarske primerke će pratiti panel-posteri koji će omogućiti publici da se upozna sa botaničkim karakteristikama, hemijskim sastavom i podacima o rasprostranjenju ovog bilja.

Izložba će biti otvorena i tokom januara 2014. godine.

Fitoterapija i lekovito bilje

Fitoterapija - lečenje lekovitim biljem, kao specifičan oblik narodne medicine, čini jedan deo kulturne istorije našeg naroda. Vekovima, dok medicine kao nauke nije bilo ni u naznakama, narod se u borbi protiv bolesti oslanjao na narodnu medicinu i pomoć ljudi "veštih" u spravljanju raznih trava, čajeva i melema. Upotreba lekovitog bilja kao terapijskog i profilaktičkog sredstva u našem narodu ima neobično bogatu i izvanredno dugu i neprekidnu tradiciju.

Tradicionalna medicina, zasnovana na upotrebi lekovitog bilja bila je osnov svih farmakoloških priručnika sve do početka XIX veka, kada je razvoj medicine ušao u naučnu fazu. Na fitoterapiju se od tada gleda više kao na alternativnu medicinsku tehniku, koja se primenuje kao dopuna farmakoterapiji.

Danas lekovite biljke, pre svega, predstavljaju sirovinu iz koje se izdvajaju aktivne komponente koje se dalje koriste za izradu sintetskih lekova. Međutim, jednim delom se upotrebljavaju i kao tzv. biljni lek. Pod biljnim lekom se podrazumeva preparat koji kao aktivni sastojak sadrži usitnjene ili sprašene delove biljaka, balsame, smole, lekovita masna ulja ili ekstrakte biljaka.

Lekovito bilje je i danas veoma popularna tema u botaničkim krugovima pa i šire. Razlog tome je izuzetan značaj lekovite flore, kako u narodnoj, tako i u naučnoj medicini. Sa jedne strane to je tradicija duga vekovima, oblikovana iskustvom, a sa druge savremena nauka koja potvrđuje aktivno delovanje lekova biljnog porekla i svrstava ih u savremenu farmakoterapiju.

Ono što karakteriše narodnu farmaciju i medicinu, specifičnu za Srednjobanatski okrug, jeste upotreba mnogobrojnog domaćeg lekovitog bilja. Većinu tih biljnih vrsta koristi i naučna medicina i farmacija, zahvaljujući eksperimentalnim radovima od početka XIX veka do danas. Najčešće korišćene biljke u narodnoj fitoterapiji jesu one sa blagim dejstvom, tj. bez sastojaka jakog fiziološkog dejstva, poput kamilice, nane, matičnjaka, bokvice, majčine dušice, divlje ruže - šipka, belog sleza i sl. Međutim, upotrebljavane su i biljke koje sadrže alkaloide, heterozide i druge materije jakog fiziološkog dejstva (kukurek, tatula, bunika, velebilje, rusa, gorocvet, ljutići itd.).