Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „VUNAART – harmonična igra vunenih senki“

07.02 - 28.02.2014


U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 7. do 28. februara 2014. godine biće otvorena izložba pod nazivom "VUNAART - harmonična igra vunenih senki" na kojoj će biti predstavljeni predmeti od pustovane vune udruženja "Vunaart" iz Zrenjanina. Izložba je nastala u saradnji zrenjaninskog Muzeja i udruženja "Vunaart" a na samom otvaranju biće upriličen modni performans i nastup zrenjaninskog trija "Istanbul night". Postavku će publika moći da pogleda do 28. februara 2014. godine.

Udruženje "Vunaart" bavi se zanatsko-umetničkom izradom predmeta od pustovane vune i ručnom izradom sapuna. Delatnost Udruženja podrazumeva izradu odevnih i ukrasnih predmeta, suvenira, igračaka, kao i proizvodnju sapuna po domaćoj recepturi. Takođe podrazumeva izradu delova scenografije, izradu kostima i rekvizita. Cilj je zaštita, negovanje i obnavljanje tradicionalnih tehnika na nov, originalan i kreativan način. Izložba pod nazivom Vunaart - harmonična igra vunenih senki odiše estetskim kvalitetima i ukazuje na vrednosti unikatnih predmeta nastalih tehnikom pustovanja vune.

Na izložbi svoje radove predstaviće: Dušanka Đorđević, Mara Plavšić, Milica Rabasović, Elizabeta Bjelis, Zoran Bjelis i Snežana Babić. Realizaciju izložbe koordinirala je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, a autorka koncepta je Dušanka Đorđević, predsednica Udruženja.

Tekst iz kataloga:

(autor: Ivana Arađan, istoričarka umetnost)

Pustovanje, filcovanje ili valjanje vune je najstarija poznata tehnika za izradu predmeta od ovog materijala. U pitanju je proces gde se uz pomoć tople vode, sapuna i neupredene vune (oprane i očešljane), prilikom valjanja, vlakna čvrsto međusobno isprepletaju. Za valjanje se koristi ovčija vuna, koju razlikujemo po kvalitetu i finoći, a australijska merino vuna se ističe kao najkvalitetnija. Pored vune, mogu se koristiti i drugi materijali kao kamilja dlaka, dlaka zeca, koze, lame, alpaka i drugih životinja.

Razlikujemo mokri i suvi pust. Za mokri pust neophodni su mlaka voda i domaći sapun. Sapun, koji se tradicionalno koristi u ovoj tehnici, vezuje vuneno vlakno, stvara glatkoću i olakšava valjanje. Za suvi pust neophodna je igla kao glavna alatka. Kao tehnika savremenog doba, suvi pust se koristi za ukrašavanje gotovih proizvoda od pustovane vune i često se kombinuje sa svilom. Takođe, njime se proizvode i trodimenzionalni predmeti poput igračaka ili skulptura od vune. Neophodna podloga za pustovanje iglom je sunđer na koji se stavlja vuna, a potom se iglom pritiska i tretira vuneno vlakno. Valovite podloge ili najloni koriste se za pravljenje šablona, ali su i važan deo jačanja pusta i boljeg vezivanja vlakana.

Vuna kao materijal za proizvodnju različitih upotrebnih predmeta prisutna je kroz istoriju zbog svojih mnogostranih kvaliteta. Zahvaljujući svojim ekonomičnim i ekološkim prednostima, ima veoma rasprostranjenu upotrebu. Sve u vezi sa njenom pripremom je prirodno - od uzgoja ovaca i pranja bez hemijskih sredstava, preko farbanja prirodnim, netoksičnim bojama. Izuzetno je otporna na hladnoću, vlagu i prljanje.

Vuna je kao prirodan materijal stara gotovo koliko i sama civilizacija. Nomadski narodi su još od davnina koristili tehniku pustovanja vune, prvenstveno za izradu šatora (jurte), prekrivača, odeće, obuće i drugih upotrebnih predmeta. Pradomovina ovog postupka je verovatno srednja Azija, a veruje se da su u Evropu ovu tehniku doneli Avari i Huni. Poznato je da se vuna kao sirovina vekovima koristila na području Balkana, gde se najviše pominje sukno - vuneno platno od kojeg se pravila odeća, tehnikom pustovanja.

Danas se vuna dobijena ovom tehnikom koristi za proizvodnju različitih predmeta koji imaju zanatsko-umetnički karakter, kao i u primenjenim umetnostima. Primetna je proizvodnja odeće, obuće, nakita, šešira, kapa, igračaka i drugih predmeta. Može se koristiti i kao dekoracija na svili ili za ukrašavanje predmeta od drugih materijala. Prisutna je i proizvodnja suvenira od vune koji simbolično prezentuju podneblje na kojem su izrađeni.