Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba „Mihail Mile Kulačić – ulja, pasteli, akvareli, crteži”

14.07 - 20.08.2014

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 14. jula 2014. godine, u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom "Mihail Mile Kulačić - ulja, pasteli, akvareli, crteži". Na izložbi će biti predstavljena dela u tehnici akvarela, ulja na platnu, pastela kao i izvestan broj radova u tehnici sepia krede. Dela datiraju od početka devedesetih godina 20. veka, a najveći broj radova je intenzivno nastajao od kraja devedesetih godina 20. veka do danas. U okviru izložbe postoji i zasebna celina koja čini integralni deo postavke, u pitanju je galerija portreta koji su izvedeni crvenom kredom.

Izložba prikazuje različite kadrove koji su viđeni i doživljeni, poput banatskih motiva, primorskih motiva (naročito iz Perasta), kao i egzotičnih destinacija poput Istanbula, Kube i drugih. Autora posebno privlače široke i mirne banatske ulice, vrtovi, bogata trpeza, kamenite obale primorja, fasade crkava i drugi motivi.

Najadekvatniji stilski opis stvaralaštva Mihaila Kulačića je realni impresionizam, gde je umetnik fasciniran svetlošću i njenim kontaktom sa materijom. Takođe, zainteresovan je za oslikavanje atmosfere trenutka koji je jedinstven tokom slikanja ili portretisanja.

Nadležni kustos iz Narodnog muzeja Zrenjanin i autor teksta u katalogu je Ivana Arađan, istoričar umetnosti.

Biografija umetnika Mihaila Mileta Kulačića:

Mihail Mile Kulačić rođen je 1970. godine u Perlezu, kraj Zrenjanina. Diplomirao je na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1995. godine u klasi profesora Živojina Turinskog. Pored slikarstva, aktivno se bavi i ilustrovanjem knjiga i časopisa, pretežno edukativnog karaktera. Likovni je urednik i ilustrator u časopisu za geopoetiku, istraživanje tradicije i kulturu življenja "Lepa Srbija", kao i u raskošnoj monografiji "Beograd grad tajni", koja broji preko 1000 strana. Takođe, ilustator je u mnogim časopisima poput "Vodič za život", "Srbija - nacionalna revija" i dr. Docent je Akademije klasičnog slikarstva na Univerzitetu Educons (Sremska Kamenica), gde predaje crtanje.