Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Izložba “Evropski put kafe”

26.08 - 30.09.2014


U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 26. avgusta 2014. godine, u 19h, biće otvorena izložba pod nazivom Evropski put kafe. Izložba je nastala kao rezultat odabira predmeta iz bogate kolekcije Radmila Mulića iz Novog Sada koja je već bila predstavljena u Etnografskom muzeju u Beogradu 2009. godine, a potom i u Futogu prošle godine. Koncepcija izložbe zamišljena je tako da odabir materijala koji pokriva istorijsku priču o kafi daje prostora i za materijal koji je karakterističan za grad u kome se izlaže. Tako će izložba u zrenjaninskom Muzeju biti obogaćena eksponatima iz zbirki odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin (zbirka Etnologije, zbirka Starije istorije, zbirka Primenjene umetnosti...), kao i bogatim reklamnim materijalom iz velikobečkerečkih, odnosno petrovgradskih listova (Wochenblatt, Torontal, Banatski glasnik i drugi). Takođe, biće prikazani i delovi enterijera koji su sačuvani iz jedne od najstarijih kafana u našem gradu - Kod Žive Mađarice, koje će ustupiti naslednik Sava Mađarov. Izložba će trajati do kraja septembra 2014. godine.

Autori izložbe su kustoskinje Narodnog muzeja Zrenjanin Branka Babić, etnolog, i Ivana Arađan, istoričar umetnosti, i kolekcionar Radmilo Mulić iz Novog Sada.

Deo teksta autorki izložbe - Branke Babić, kustosa-etnologa i Ivane Arađan, kustosa-istoričara umetnosti:
"Izložba Evropski put kafe daje na uvid temeljna saznanja o ovom napitku. Kroz predmete poput mesinganih mlinova, ibrika, fildžana, džezvi, preko mlinova iz trgovačnih radnji, savremenih aparata za pripremu kafe i reklamnih listića u lokalnim novinama ogleda se čitav razvoj i put inventivnosti u čast uživanja u ovom napitku. Kafa je tokom nekoliko vekova svog postojanja napredovala i zahvatila sve sfere života. Sve to skupa ukazuje na to koliko se ona utkala u kulturu čoveka ma gde on živeo, koju vrstu kafe konzumirao i na kom mestu je pio. Ispijanje kafe je svojevrstan kulturološko-sociološki fenomen svetskih razmera kome zub vremena neće verovatno nikada nauditi."

Deo teksta jednog od autora izložbe - kolekcionara Radmila Mulića:

"Priča o kafi je priča o uživanju, ali i priča o ljudskoj invenciji. U svetu se zna put svile, put duvana, ali se malo zna za pravi, evropski put kafe, a upravo je on išao preko naših krajeva.

Danas kafu ubrajaju u šest najznačajnijih napitaka, a pouzdano se zna da je nisu pili ni Grci, ni Rimljani. Evropa (i svet) saznali su za kafu pre oko petsto godina, a postala je omiljen napitak svojstven svim kulturama sveta i gotovo svaka nacija ima svoje "tajne" za njeno spremanje. Kod nas se dugo (može se reći i vekovima), spremala na jedan način. Pila se samo "naša", "turska", "srpska" kafa, spremana tradicionalno. Pred kraj 20-og veka polako počinje prodor italijanskih načina pripremanja kafe i nemački način pripreme filter-kafe. U 20-om veku, u Vojvodini, pod uticajem Beča, pila se tzv. bečka kafa (melanž), sa mlekom. Posle rata, zbog visoke cene i nestašice, koristile su se zamene za kafu: cikorija (cigura), ječam, ovas, leblebija...
...

Nekoliko reči o kolekciji:

Izložbeni eksponati su deo privatne zbirke Radmila Mulića, novosadskog kolekcionara. Prvi predmeti kolekcije su pripadali njegovoj porodici, a tokom devedesetih godina kolekcija se širila predmetima iz cele Evrope i danas ima preko hiljadu jedinica."