Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Evropska noć muzeja

21.05 - 21.05.2016


KONCERTI:

17h - Atrijum - Koncert Muzičke kreativne radionice - Muzičko zabavište "Kolegijum"
- diriguje prof. Sanja Popović.

19h
Mali salon - Koncert "Gitara među mozaicima"
- Nastup učenika Muzičke škole "Josif Marinković", smer gitara, u klasi profesorke Sanje Milutinović.

21h - Atrijum - Koncert hora "Žene mironosice" - organizatori Horski festival "Slobodan Bursać"

22h - Atrijum - Koncert "BID bend - Gradski duvački orkestar Zrenjanin"


RADIONICE:


17-19h - Salon - Arheološka radionica za najmlađe "Indijana Džons i lopatica"
posvećena je uzrastu od 2 do 10 godina i u njoj će deca imati prilike da boje štampane listove - slikovnice i crtaju na temu arheoloških iskopavanja, vajaju u glini, tkaju, "restauriraju" posude... Voditeljke radionice su kustos-pedagog Nevena Dujin Grković (autorka) i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

17–18h – Mali salon – „Komadić po komadić – mozaik avantura"
- Likovno-kreativna radionica Centra za decu i mlade "Maštalište". Radionica će biti posvećena deci uzrasta od 4 do 10 godina na kojoj će imati prilike da naprave mozaike od kolaž papira (lepljenjem komadića kolaž papira na papir i stvaraju neke nove, svoje slike). Opcija za najmlađe posetioce je bojanka sa odštampanim motivom mozaika (korišćenje flomastera ili olovaka u boji).
Voditeljka radionice je Bojana Pisodorov, pedagog, saradnica i voditelj likovnih radionica u Centru za decu i mlade "Maštalište.

19-21h - Salon - Arheološka radionica "Obojimo prošlost"
- Učesnici će imati priliku da boje gipsane odlivke arheoloških predmeta koji se nalaze na stalnoj postavci NMZ. Odlivke posle bojenja učesnici će moći da ponesu kući kao suvenir sa manifestacije Noć muzeja. Radionicu će voditi Aleksandar Šalamon, arheolog, Jelena Martinov, slikar-restaurator, Olivera Starčević, tehničar-konzervator, i Tatjana Petrović, operativni tehnolog za konzervaciju metala.

KAMERNE POSTAVKE:

Prizemlje - "Lužički Srbi i Banat u sklopu srednjovekovnih seoba" - Najranija svedočanstva o dolasku srpskih plemena na teritoriju Banata, a samim tim i grada Zrenjanina. Autor postavke je Srđan Priljeva, kustos-istoričar.

Prizemlje - "Šta to beše zdravstvena kultura?" - U Noći muzeja publika će imati priliku da vidi dijaprojektor i slajdove koje je Muzeju poklonio Srđan Kamenković iz Zrenjanina. Pripadao je njegovom ocu Slavku Kamenkoviću, koji ga je nabavio sopstvenim sredstvima. Kao lekar između dva svetska rata, Slavko Kamenković je u Uzdinu, uz pomoć dijaprojektora, putem filmova, podizao stepen zdravstvene kulture meštana. Autori postavke su Vidak Vuković, istoričar i Milan Milinović, koordinator tehničke službe.

Prolaz ka atrijumu - "Zapisi u stenama" - U okviru kamerne postavke posetioci će imati priliku da vide fragmente stena sa fosilnim ostacima iz Geološko-paleontološke zbirke Prirodnjačkog odeljenja. Autorka postavke je Nataša Knežević, kustos-biolog.

Prvi sprat - "Hor Josif Marinković - prvaci sveta"
- Postavka obuhvata odabrane predmete iz zaostavštine hora (nagrade, plakete, fotografije, zahvalnice, pehare, zastave, garderobu, note...) koje su članovi sakupili od osnivanja 1956. do 2002. godine, kada je hor prestao sa radom. Autori postavke su organizatori Horskog festivala "Slobodan Bursać".

Drugi sprat - "Dim iz naših lula" - Postavka lula iz zbirke pribora za pušenje Etnološkog odeljenja. Uz lule izrađene od različitih materijala, biće predstavljen i uticaj duvana na kulturni i društveni život. Autorka: Ksenija Mihić, kustos-etnolog.

Drugi sprat - "Šta je nama naš kombinat dao" - Fotografije proizvoda Kombinata "Servo Mihalj" iz 1963. i 1964. godine. Autor postavke je Srđan Ponoćko, istoričar.

Drugi sprat - "Naše staklo - 170 godina od osnivanja prve fabrike stakla u Srbiji" - Prvi put u Srbiji na jednom mestu biće predstavljeni predmeti iz pet staklara sa područja današnje Srbije i jedne radionice za dekoraciju staklenih predmeta. Publika će imati uvid u staklarsku produkciju od kraja XIX do kraja XX veka i njenu stilsku raznolikost od istoricizma do postmodernih tendencija. Autor postavke je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

Drugi sprat - "Nekropola iz Sečnja"
- Prvi put će biti izloženi predmeti pronađeni na nekropoli sa lokaliteta Sečanj - Atar C: prstenje, novac, naušnice, pređice i ostali grobni prilozi. Autor postavke je Aleksandar Šalamon, arheolog.