Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

VII BIJENALE MOZAIKA: TRAGOM ENERGIJE I SVETLOSTI

19.05 - 15.06.2016


U okviru manifestacije Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 19. maja 2016. godine u 19 časova biće svečano otvorena izložba radova sa VII Bijenala mozaika pod nazivom "Tragom energije i svetlosti".

Bijenale mozaika je najveća i najznačajnija manifestacija likovnih ostvarenja u tehnici mozaika nastalih u protekle dve godine i jedna od retkih koja se isključivo bavi ovom tehnikom. Na ovogodišnjoj izložbi moći će da se vide radovi 47 autora koji su odabrani od 98 prispelih prijava. Na okupu su se našli akademski umetnici i studenti koji su svojim radovima zavredili da se tu nađu. Sem beogradskih akademija umetnički put polako utiru studenti Fakulteta umetnosti iz Niša kao i studenti FILUM-a iz Kragujevca. Žiri Bijenala u sastavu: Milana Veinović, istoričar umetnosti, Željko Đurović, akademski slikar i Ljiljana Subotić, autor Bijenala, dodelili su priznanja Anđelki Radojević, Snežani Jovčić Olđi, Oliveri Štrbac, Aleksandri Jovanović i Vasilisi Belošević.

Izložba će biti dostupna zrenjaninskoj publici do 15. juna, a nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti.VII BIJENALE MOZAIKA
"Tragom energije i svetlosti"
Raduje me svako Bijenale mozaika jer znam da će me ponovo uvesti u svoju magiju. Raduje me, jer mi uvek otkriva novu fantastiku i poetski realizam. Raduje me, jer ovakva izložba sažima religijsko stvaralaštvo i raskošnost realizma i simbolike, i u tom višeslojnom značenju izlazi iz vremena i prostora. To osećanje slede i učesnici Bijenala jer je ono za njih poseban izazov. Osećanje za valerska nijansiranja, građenje atmosfere i ruke koje prate tok energije i svetlost kamena, otelotvoruju neverovatna dela. Perfekcijom u odabiru kamena, uz strpljiv i dugotrajan proces stvaranja, ostvarena je sinteza kompozicionih i likovnih zahteva sa tematskim. Izložba je prezentacija mozaika i njegovih visokih dometa. To nije samo težnja za dopadanjem, istraživanjem u domenu tehnike i potreba da se podredi materijalu i zarazi svojom snagom, je usaglašena komunikacija između umetnika i posmatrača. Iako moraju utrošiti mnogo više napora da bi dali dela umetničke savršenosti, osobina naših mozaičara se zasniva na originalnosti i izvanrednosti izraza. Moćna polifonija kamena menja našu svest o mogućnostima tehnike i smešta u domen neverovatnih vizuelnih utisaka pa tako i tradicionalni motiv dobija unutrašnji ritam i novi karakter koji utiče na doživljaj, menjajući naš odnos prema delu. Učešće mladih mozaičara implicira određene osobine, polet, intimu i emocije. Ozbiljnost i osećajnost u pristupu ikonografskim motivima u postizanju naročitog umetničkog daha, govori mnogo više od same kompozicije a ako je sredstvo izražavanja likovna apstrakcija, u tom slučaju je prisutno raspoloženje i temperament koji se prilagođava umetničkoj fantaziji. Radovi VII Bijenala odišu čudnom magijskom snagom. Prešavši put od monumentalno dekorativne koncepcije, u mozaiku se realizuju neverovatna dela koja nose umetničku smelost, radoznalost i izuzetnu kreativnost.