FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Kaligrafija „Dug precima, zalog potomcima“

12.02 - 12.03.2016.

Posetioci će na izložbi imati priliku da, između ostalog, vide prepise Dušanovog zakonika, Miroslavljevog jevanđelja (koje se nalazi na Uneskovoj listi 120 pokretnih kulturnih dobara "Pamćenje sveta"), Otkrovenja, Četvorojevanđelja, kao i autorove metalne kopče brojnih manastira. Autor je prepise srpske srednjovekovne baštine načinio boraveći u manastirima Srbije, na Fruškoj gori, Kosovu i Metohiji i u Hilandaru.

Suorganizator izložbe je civilno društvo EUprogress iz Novog Sada, a izložba će u Salonu zrenjaninskog Muzeja trajati do 12. marta. Nadležni kustos izložbe je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

 Deo teksta iz kataloga:

"Gradeći svoj opus na temeljima srpske srednjovekovne pisane tradicije, koristeći alat i tehnike starih dijaka i zografa i nalazeći nadahnuće u vekovnim manastirima Kosova i Metohije, Atosa i Fruške gore, biblijskim motivima, ikonama, svetiteljima i molitvama, te naposletku - nekim od najznačajnijih srpskih srednjovekovnih pisanih spomenika poput Miroslavljevog jevanđelja, Karejskog tipika Svetog Save ili Dušanovog zakonika - Svetozar Pajić Dijak ostvario je (u) svojim kaligrafijama jedinstven poduhvat: po uloženim naporima, vremenu i trudu - podvig jednak Herkulovom, a po plemenitosti i ljubavi prema svom rodu ravan Prometejevom. Otimajući od zaborava pisanu reč i umetnost srpskog srednjeg veka, on je sačuvao, sa svojim savremenicima podelio i u zalog budućim naraštajima ostavio, danas teško dostupnu, prečesto zanemarenu, a neretko i suštinski ugroženu srpsku kulturnu baštinu. Strpljivo, minuciozno, slovo po slovo, s ljubavlju, pažnjom i pijetetom starih monaha, obavljajući taj lavovski težak i nezahvalan posao, Dijak se na najbolji mogući način odužio precima - tvorcima ovog nasleđa. Upravo iz tog razloga, umetnička vrednost njegovih reči i minijatura nepobitno nadmašuje lepotu i veličinu svake pohvale izrečene na račun njegovog bogatog i tematski raznovrsnog stvaralaštva."

Autor Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti

 O AUTORU

Svetozar Pajić Dijak rođen je 1955. godine u Novom Sadu. Školujući se za marketing i propagandu, svoj umetnički izraz tražio je u više polja i pravaca, od avio-modelarstva i fotografije, preko vajanja i slikarstva, do kaligrafije. Poslednju deceniju prošlog veka proveo je slikajući ambijentalne motive rodnog grada i naselja Bačke, Banata i Srema. Krajem devedesetih godina okreće se proučavanju rukopisne baštine srpskog naroda, koja do danas ostaje njegova stvaralačka preokupacija.

O značaju Dijakovog umetničkog opusa i zamašnih napora uloženih u očuvanje naše rukopisne baštine, negovanje tradicije srednjovekovne pismenosti i promocije pisanog kulturnog nasleđa najbolje svedoče, osim pedeset izložbi upriličenih kako u zemlji, tako i u inostranstvu, svuda gde se neguje i ceni srpska pisana reč i kultura, i četrdesetak nagrada, zahvalnica, gramata, spomenica i blagodarnica.