Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

SKELETI UŽIVO

01.12 - 11.01.2009


U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 1. decembra 2008. do 11. januara 2009. godine biće otvorena izložba pod nazivom „Skeleti uživo“ autora mr Milana Paunovića, višeg kustosa Prirodnjačkog muzeja iz Beograda. Ovo je nastavak uspešne saradnje Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin čiji je kustos muzejski savetnik mr Svetozar Santovac i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda.

Izložba „Skeleti uživo“ sadrži 134 eksponata i pripada klasičnom konceptu prirodnjačkih izložbi, kojima se obrađuju i rasvetljavaju nekadašnje nedokučene tajne građe organizama: oslonac, kretanje i uspravno držanje. Svi skeleti su postavljeni u prirodnim pokretima, odnosno položajima koje bi životinje zauzimale u različitim situacijama u prirodi.

Biće izloženo oko 70 krupnih skeleta različitih vrsta životinja. Kao ekskluzivni eksponati predstavljeni su skeleti: sivog delfina, afričkog noja, majmuna gvereze i šimpanze, vuka, srndaća, papagaja, flaminga, jazavca i mnogi drugi.

Deo izložbe predstavlja uporedan prikaz lobanja različitih vrsta životinja, među kojima su lobanja tigra, lava, leoparda, sove utine, dabra, šljuke ostrigara, poprečni presek lobanje divokoze i dr. Poseban deo čine modeli skeletnih delova koje govore o tome šta se nalazi u samim skeletima, u kostima, zglobovima i vilicama. Mali, ali interesantan segment izložbe čine polne kosti sisara.

Izložba je po mišljenju Pedagoško-informativne službe Narodnog muzeja Zrenjanin atraktivna svakom uzrastu, a u okviru same izložbe postojaće izdvojeni prostor u kome će učenici moći da ostave svoj utisak o poseti putem crteža i sl. Muzej obezbeđuje materijal za rad a na kraju će biti izvršen odabir najuspešnijih radova od kojih će u tradicionalnoj akciji “Odjeci” naknadno biti formirana izložba u Holu muzeja.