FacebookTwitterYou Tube

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Istorijsko odeljenje

Istorijsko odeljenje Narodnog muzeja Zrenjanin u svojim zbirkama poseduje preko 8000 predmeta. Sastoji se iz dva odeljenja, koja su podeljena na nekoliko zbirki. Odeljenjem starije istorije, rukovodi kustos Srđan Priljeva, a Odeljenjem novije istorije kustos Vladislava Ignjatov. Poseban segment predstavlja Soba istorije sporta za koju je odgovoran kustos Branko Onjin. Svo troje su diplomirani istoričari.
Zbirka Fonda starije istorije počela je da se formira poklonima građana još pre osnivanja muzeja, dakle pre 1906. godine. U početku je to bilo hladno i vatreno oružje da bi se kasnije formiranjem muzeja pristupilo sakupljanju svih predmeta od značaja za istorijski razvoj i tumačenje istorijskih tokova ovog podnevlja. Zbirka hladnog i vatrenog oružja je svakako najznačajnija zbirka odeljenja. Sačinjava je oko 200 predmeta među kojima ima izuzetnih primeraka. Pokriva period od XI-XIX veka, a najbrojniji su primerci oružja iz XIX veka. Pored ove zbirke u odeljenju postoje i sledeće zbirke: zbirka starih karata, zbirka pečata, zbirka starih fotografija, zbirka dokumenata i niz pojedinačnih artefakata koji po svom značaju imaju mesto u fondu odeljenja. Pri odeljenju starije istorije postoji i numizmatička zbirka koja sadrži preko 2000 predmeta.
Odeljenje novije istorije obuhvata period od sedamdesetih godina XIX, pa do kraja prve polovine XX veka. Ovo odeljenje trenutno sadrži preko 700 inventarisanih muzealija svrstanih u nekoliko zbirki.
Zbirka trodimenzionalnih predmeta obuhvata hladno i vatreno oružje, šlemove, pečate, radio-aparate, mašine za kucanje, skamije, makete i razne druge predmete; zbirku dokumenata čine policijski kartoni, članske karte političkih partija, sindikalnih i drugih društvenih, političkih, sportskih, kulturnih organizacija i asocijacija, đačke knjižice i indeksi univerziteta, pisma, dopisnice i druga vrsta dokumenata; zbirka fotografija sadrži fotografije (grupne i pojedinačne) događaja koji su se odigrali u ova dva veka, fotografije ličnosti kao i fotografije raznih društvenih, političkih, sportskih, kulturnih i drugih organizacija i asocijacija; zbirka originalnih rukopisa, knjiga  i novina i drugih knjiga koje su se iz različitih razloga, po različitim osnovama našli u ovom odeljenju; zbirku tekstila čine uniforme, delovi odela i druge lične garderobe (košulje, džepne maramice itd.), zastave, razne trake ( jevrejske iz Drugog svetskog rata, prvomajske trake i druge), platnene oznake (vojne, policijske  i logoraške) kao i činovi (platneni); zbirka pečata, značaka, medalja, ordenja i drugih sitnih predmeta; zbirka plakata i letaka koja se sastoji od plakata o streljanjima, proglasa, objava, kao i od raznih vrsta letaka.
Odeljenje novije istorije sadrži i istorijsku građu (diplome, fotografije, razne beleške, pozivnice, legitimacije, vizitkarte, novinske članke i dr.), koja se odnosi na uglednu velikobečkerečku (petrovgradsku, zrenjaninsku) porodicu Varadi, čiji salon-kabinet se nalazi na našoj stalnoj postavci. Veći deo pomenute građe izložen je u salon-kabinetu Varadijevih, a manji se čuva u depou ovog odeljenja.
Pored ovih originalnih predmeta Odeljenje novije istorije poseduje i zbirku memorijalne građe u koju ulaze uglavnom originalne i autentične izjave i sećanja, ali i prepisi i fotokopije aktera društvenih, političkih, kulturnih i drugih zbivanja na teritoriji srednjeg Banata, teritoriji koju u istraživačkom pogledu pokriva Muzej u pomenuta dva veka.
Odeljenje takođe ima veoma bogatu foto-arhivu od preko 3200 foto-negativa.
Poseban segment ovog odeljenja čini Soba istorije sporta.