FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Kamerne postavke u Narodnom muzeju Zrenjanin

 
Prizemlje - "Lužički Srbi i Banat u sklopu srednjovekovnih seoba" - Najranija svedočanstva o dolasku srpskih plemena na teritoriju Banata, a samim tim i grada Zrenjanina. Autor postavke je Srđan Priljeva, kustos-istoričar.
 
Prolaz ka atrijumu - "Zapisi u stenama" - U okviru kamerne postavke posetioci će imati priliku da vide fragmente stena sa fosilnim ostacima iz Geološko-paleontološke zbirke Prirodnjačkog odeljenja. Autorka postavke je Nataša Knežević, kustos-biolog.
 
Prvi sprat - "Hor Josif Marinković - prvaci sveta" - Postavka obuhvata odabrane predmete iz zaostavštine hora (nagrade, plakete, fotografije, zahvalnice, pehare, zastave, garderobu, note...) koje su članovi sakupili od osnivanja 1956. do 2002. godine, kada je hor prestao sa radom. Autori postavke su organizatori Horskog festivala "Slobodan Bursać".
 
Drugi sprat - "Dim iz naših lula" - Postavka lula iz zbirke pribora za pušenje Etnološkog odeljenja. Uz lule izrađene od različitih materijala, biće predstavljen i uticaj duvana na kulturni i društveni život. Autorka: Ksenija Mihić, kustos-etnolog.
 
Drugi sprat - "Šta je nama naš kombinat dao" - Fotografije proizvoda Kombinata "Servo Mihalj" iz 1963. i 1964. godine. Autor postavke je Srđan Ponoćko, istoričar.
 
Drugi sprat - "Naše staklo - 170 godina od osnivanja prve fabrike stakla u Srbiji" - Prvi put u Srbiji na jednom mestu biće predstavljeni predmeti iz pet staklara sa područja današnje Srbije i jedne radionice za dekoraciju staklenih predmeta. Publika će imati uvid u staklarsku produkciju od kraja XIX do kraja XX veka i njenu stilsku raznolikost od istoricizma do postmodernih tendencija. Autor postavke je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.
 
Drugi sprat - "Nekropola iz Sečnja" - Prvi put će biti izloženi predmeti pronađeni na nekropoli sa lokaliteta Sečanj - Atar C: prstenje, novac, naušnice, pređice i ostali grobni prilozi. Autor postavke je Aleksandar Šalamon, arheolog.