Pretraga

heading picture 1

Poslednje izložbe

Arhiva

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Savremena kineska grafika

18.12 - 15.01.2009

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak 18. decembra 2008. godine u 19 časova biće otvorena izložba „Savremena kineska grafika“, koju je pripremilo Ministarstvo za kulturu NR Kine, a organizovala Ambasada NR Kine u Srbiji.
Na otvaranju izložbe očekujemo prisustvo Liu Yonghanga, savetnika za kulturu kineske ambasade u Srbiji.
Postavka je samo deo kineskog grafičkog dizajna i pokazuje razvojni put kineske grafike u poslednjih dvadeset godina. Izložena su grafička rešenja postera, logoa, ambalaža, omota knjiga i dizajna za Olimpijadu 2008. Izložba će biti otvorena do 15. januara 2009. godine.

TEKST O IZLOŽBI
Kako savremeno društvo ulazi u eru sve raznovrsnije vizije, grafički dizajn se sve više unapređuje, a kombinacija znanja i kulture, kao i duhovno obogaćivanje savremenog života je od velikog značaja. Kreativna idea nekog dizajna može često direktno reflektovati estetske vrednosti, modu i kvalitet života tog vremena.

Savremeni dizajn postiže sve veći značaj kao deo modernizacije Kine, i postaje jedna od vodećih industrijskih grana, utičući u velikoj meri na društvo, menjajući društveni život na mnogo načina.

Otvorenost i tolerancija koji su svojstveni kineskoj kulturi prisutni su takođe i u kineskom savremenom dizajnu. Kineski dizajneri prihvataju ideje i novine iz inostranstva, ali istovremeno ne zaboravljaju svoju vekovnu tradiciju. Dok na genijalan način primenjuju bogat i koloritni spektar kineskih znakova, dizajneri oplemenjuju svoja dela savremenom i kosmopolitskim karakteristikama, kao i mudrošću tradicionalnih kineskih mislilaca.

Ova izložba je samo deo kineskog grafičkog dizajna i pokazuje razvojni put kineske grafike u poslednjih dvadeset godina. Posteri, logo, ambalaža, omoti knjiga i dizajn za Olimpijadu 2008 stoje Vam na raspolaganju, dovoljno je samo kratak pogled da bi se dobio osnovni uvid u dostignuća i razvoj savremene kineske grafike.