FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Industrijsko i tehničko nasleđe u Vojvodini

17.06 - 21.07.2016.

Saradnja stručnjaka za zaštitu nepokretnog kulturnog nasleđa ove četiri ustanove inicirana je činjenicom da je prethodna, 2015. godina, bila proglašena za Evropsku godinu industrijskog i tehničkog nasleđa (European Industrial and Technical Heritage Year).

Nakon gostovanja u Etnografskom muzeju u Beogradu i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, izložba će se od petka predstaviti i zrenjaninskoj publici. U njenom fokusu nalazi se jedan od najznačajnijih i najbogatijih segmenata kulturno-istorijske baštine našeg podneblja, koji je u prošlosti odigrao prvorazrednu ulogu u tehničkom i tehnološkom razvoju Srbije, i čiji je tretman shodno tome neprimeren onom koji danas uživa.

Nasleđe koje je u Vojvodini, Srbiji i široj regiji obeležilo dva prethodna stoleća, na početku XXI veka ubrzano propada usled zahuktalog razvoja novih tehnologija, procesa i običaja, što je za posledicu imalo gašenje i nestajanje velikog broja postrojenja i procesa. Dok se ova vrsta nasleđa u Evropi i svetu danas prezentuje na moderan i atraktivan način, uključuje aktivno u privredne tokove stičući epitet turističke atrakcije i bisera kulturno-turističke ponude, kod nas je ono ugroženo kulturno dobro sa tendencijom uništenja, naročito ako se uzmu u obzir dosadašnji stepen njegove istraženosti, sprovedeni konzervatorsko-restauratorski radovi i promene nastale usled tranzicionih procesa.

Izložba INDUSTRIJSKO I TEHNIČKO NASLEĐE U VOJVODINI služi ne samo kao podsetnik na značaj ove baštine u istorijskom razvoju okruženja u kom živimo, već i indikator nesagledivih potencijala koje ono nudi. Osvežavajući sećanje na važne stvari koje su do skora naš život činile lakšim i ugodnijim, ona istovremeno šalje poruku da rešenja za mnoge probleme sa kojima se čovečanstvo danas suočava možemo tražiti u nečem naizgled mrtvom, prošlom i nestalom.

Posetioci izložbe će imati priliku da se kroz tridesetak vertikalnih panoa upoznaju sa nasleđem najznačajnijih industrijskih grana: prerađivačkom (prehrambenom i neprehrambenom) industrijom, stambenim kolonijama, te železničkim i hidrotehničkim nasleđem.

Izložbu i štampanje pratećeg kataloga su pomogli Društvo konzervatora Srbije iz Beograda i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje iz Novog Sada.

Autorski tim izložbe čine etnolozi dr Mirjana Đekić i Branislav Milić, mr Gordana Prčić-Vujinović, Jasmina Vujović d.i.a, istoričari umetnosti Vesna Karavida, Dejan Radovanović i Bojan Kojičić, te fotografi Nedeljko Marković i Željko Vukeljić.

Nadležni kustos izložbe je Ksenija Mihić, etnolog.