FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Narodno pozorište „Тoša Јovanović“ Zrenjanin

15.10 - 15.11.2016.
 
Izložba je nastala saradnjom zrenjaninskog Pozorišta i Pozorišnog muzeja Srbije, a autorka izložbe i kataloga je mr Aleksandra Milošević, viši kustos Pozorišnog muzeja Srbije.
Publika će imati priliku da sagleda istorijat zrenjaninskog Pozorišta kroz fotografije, plakate, programe, skice, lutke i najvažnija izdanja o ovoj ustanovi. Deo izložbe posvećen je radu Dramske scene na mađarskom jeziku, koja više ne postoji, a posebna pažnja posvećena je dečjem lutkarskom pozorištu koje od 1956. radi sa velikim uspehom.
Zdanje u kojom se danas nalazi Pozorište “Toša Jovanović” zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije uvršteno je u “Evropsku rutu istorijskih teatara”. Nekadašnja zgrada žitnice, 1839. godine preuređena je u pozorište u kom je i danas smeštena najstarija barokna scena u zemlji. Nakon restauracije 1984. godine izgled pozorišne sale urađen je po ugledu na onaj iz  1884. godine, a Zrenjanin je 1946. godine dobio profesionalne glumce i Narodno pozorište nazvano po glumcu rođenom u Zrenjaninu Toši Jovanoviću.
Pored učešća na Sterijinom pozorju, Bitefu, međunarodnim festivalima u Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Pozorište je tokom dugogodišnjeg rada sa obe svoje scene donelo impozantan broj nagrada i sa domaćih festivala, posebno Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.
Na Dramskoj sceni, tokom 70 godina, odigrano je 455 premijera i 8.407 predstava koje je videlo 2.735.077 gledalaca. Dok je na Lutkarskoj sceni tokom 60 godina rada bila 331 premijera i 9.518 odigranih predstava koje je video 1.957.671 gledalaca.
Povodom 15. oktobra, Dana pozorišta, nakon otvaranja izložbe, Pozorište će premijerno izvesti „Romea i Juliju“ Vilijama Šekspira u režiji Nikole Zavišića, čime se pridružuje svetskim pozorištima u obeležavanju 400 godina od smrti najvećeg dramatičara.
 
 
Deo teksta iz kataloga mr Aleksandre Milošević, autorke izložbe:
„Prve pozorišne korake u Velikom Bečkereku je dao učitelj Marko Jelisejić, koji je još 1787. sa đacima priređivao predstave. U to vreme je grad već bio administrativni centar Torontalske županije Ugarske, što mu je davalo prednosti i za privredni i društveni razvoj. Istorija pozorišta u Velikom Bečkereku je takođe u tesnoj vezi sa izgradnjom najstarije pozorišne zgrade na našim prostorima, tridesetih godina XIX veka: prema legendi, za to je zaslužan Ištvan Hertelendi u želji da što češće gleda na sceni glumicu u koju se zaljubio u Pešti. Pozorište velikog kapaciteta je besplatno ustupalo scenu nemačkim, mađarskim i srpskim trupama različitih kvaliteta, potencijala i sadržaja, što je u kontinuitetu gradilo velikobečkerečku publiku kao najstariju u istoriji našeg pozorišta. Tako je grad na Begeju postao vlasnik otkrića teatarske magije.
....
Narodno pozorište „Toša Jovanović“  je svečano otvoreno 15. septembra 1946, a za prvog upravnika je izabrana Anđa Jankov Malbaški, uživajući veliki autoritet zbog pristupačnosti u komunikaciji i saradnji sa članovima pozorišta.
Zrenjaninsko pozorište je prolazilo kroz razne faze građenja i učvršćivanja svoje reputacije kao jednog od najvažnijih pozorišta u Srbiji. Tome su doprineli lokalni stvaraoci, kao i gostujući reditelji, scenografi i glumci, otvorenost ka mlađoj publici, stvaranje repertoara prema potrebama publike, ali i prvi koraci modernizacije kroz ostvarenja Jovana Putnika, Steve Žigona, Bode Markovića, Ljubiše Ristića, Branka Popovića, Ljuboslava Majere, Radoslava Zlatana Dorića, Želimira Oreškovića, Petra Govedarovića, Radoslava Milenkovića i dr.“
 
 
O RADU NARODNOG POZORIŠTA „TOŠA JOVANOVIĆ“ ZRENJANIN
Autor teksta: Ivan Trifunjagić, urednik i PR Pozorišta
 
Približavajući se jubileju obeležavanja 70 godina profesionalnog rada Dramske, odnosno 60 godina Lutkarske scene, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina otpočelo je sezonu 2015/2016. sa ambicioznim umetničkim planom da na obe svoje scene postavi relativno velik broj dramskih i lutkarskih komada. Ovo utoliko pre jer je retrospektivno sagledavanje pozorišnih produkcijskih mogućnosti, s jedne strane, bilo ograničeno finansijskom podrškom osnivača (Grad Zrenjanin), ali je, s druge strane, značajno bilo prošireno mecenskim odnosom koji je prema zrenjaninskom pozorištu uspostavila kompanija GOMEKS (generalni sponzor Pozorišta), prepoznajući u njemu idealnog partnera za ispunjenje svog angažmana na planu stvaranja vrhunskih kulturnih vrednosti. Jednom rečju, to je značajno proširilo produkcijske kapacitete ove renomirane i najstarije pozorišne institucije u Srbiji i omogućilo joj da svoje umetničke ciljeve ostvaruje na mnogo višem nivou. A kada se u obzir uzme i onaj deo života jednog pozorišta koji se odnosi na ispunjavanje redovnih repertoarskih obaveza na obema scenama, dakle, ustaljeno mesečno igranje, kao i učestvovanje na svim relevantnim pozorišnim festivalima takmičarskog i revijalnog tipa u zemlji i regionu, te gostujuća igranja na scenama drugih gradova, onda se jedino može zaključiti da je zrenjaninsko pozorište na čelu sa direktorkom Ivanom Kukolj Solarov i novom umetničkom savetnicom, rediteljkom i prevodiocem Anđelkom Nikolić, zaokružilo još jednu uspešnu sezonu, ili, bolje reći, uspelo je da uspostavi neusiljenu ravnotežu između umetničkog kvaliteta igranja starih i novih predstava i aktuelnosti društvenog trenutka u sredini u kojoj se pozorište nameće kao preko potrebni moralno-kritički korektiv.
 
2015. GODINA
DRAMSKA SCENA
PREMIJERE:
1) Branislava Ilić „ČUDOVIŠTE“, reditelj Predrag Štrbac
2) Jovan Sterija Popović „IMANJE I NEMANJE“, reditelj Anđelka Nikolić
3) Remi de Vo „PRS'O“, reditelj Olja Đorđević (Dan pozorišta)
4) Milena Marković „ŠINE“, reditelj Dušan Mamula, koprodukcija sa Srpskim narodnim pozorištem i Akademskim pozorištem „Promena“
FESTIVALI I GOSTOVANJA:
1) „Večera budala“ u Pozorištu mladih u okviru manifestacije „Mesec komedije“
2) „Don Žuan“ u Ateljeu 212
3) „Vlast“ na 44. Danima komedije u Jagodini
4) „Slobodne žene balkanske“ na TKT festu u Tuzli
5) „Vlast“ u Kikindi
6) „Večera budala“ 54. Liparske večeri u Srpskoj Crnji
7) „Vlast“ na Pozorišnoj reviji „Teatar na pravom putu“ u Šapcu
8) „Imanje i nemanje“ u Narodnom pozorištu u Beogradu u okviru Jesenje revije predstava „Steriji u čast“
9) „Imanje i nemanje“ na „Danima Laze Telečkog“, Kumane
10) „Prs'o“ u Subotici
 
LUTKARSKA SCENA
PREMIJERE:
1) Milena Depolo „Zec, kornjača i kompanija“, reditelj Dragoslav Todorović
2) „Bajka o“ autorski projekat Olgice Trbojević Kostić
3) Đula Urban „Plavi Petar“, reditelj Emilija Mrdaković
4) „Ledena ljubav“, autorski projekat Senke Petrović
FESTIVALI I GOSTOVANJA:
1) „Lutak nevaljalko“ u Novom Bečeju (dve predstave)
2) „Lutak nevaljalko“ u Rumi (dve predstave)
3) „Zec, kornjača i kompanija“ u Kikindi na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, nagrada Jeleni Milić Zlatković za kreaciju lutaka
4) „Bajka o majušku“ na Lutfestu u Istočnom Sarajevu. Održana lutkarska radionica, predstava nagrađana za vrhunsku animaciju i Jovan Caran za glumu
5) „Bajka o majušku“ u Milićima, Republika Srpska
6) „Bajka o“ na Danima Laze Telečkog, Kumane
7) „Veliki dobroćudni džin“ na Festivalu Pozorište Zvezdarište u Beogradu, Andrija Poša nagrađen za najboljeg glumca
8) „Zec, kornjača i kompanija“ na Susretu profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Nišu, specijalna nagrada za negovanje pozorišta senki
 
2016. GODINA:
PREMIJERE:
1) Bertolt Breht „ČOVEK JE ČOVEK“, epizode 1. i 2. u režiji Anđelke Nikolić 13. i 20. februara na Dramskoj sceni
2) Melvil/Kurjački/Antal „PESMA BELOG KITA“ u režiji Atile Antala na Lutkarskoj sceni
FESTIVALI I NAGRADE:
1) Dani komedije u Jagodini - predstava „PRS'O“, nagrada „Nikola Milić“ Jovanu Toračkom za najbolju epizodnu ulogu
2) 66. festival profesionalnih pozorišta Vojvodine u Somboru. Učestvovale predstave „Čovek je čovek“ obe epizode i „Plavi Petar“. Nagrađeni Ivan Đorđević za najboljeg mladog glumca i Blagovesta Vasileva za kreaciju lutaka
3) 19. Teatar fest „Petar Kočić“ u Banja Luci sa predstavom „Čudovište“
4) „Štrih fest“ u Kulturnom centru Čukarica sa predstavom „Imanje i nemanje“; Jovan Torački dobio nagradu „Milan Srdoč“ kao najbolji glumac.
 
Da zrenjaninsko pozorište nije mesto gde se odvija samo pozorišni život podseća nas i to da je u njemu dva puta nastupala Zrenjaninska filharmonija održavši celovečernje koncerte (tradicionalni novogodišnji, 4. januara 2016, i osmomartovski Mocartov „Rekvijem“), kao i da su organizovane svečane akademije povodom 31. oktobra, 17. novembra i dana Grada Zrenjanina, što je nesumnjivo doprinelo priznanju „Kapetan Miša Anastasijević“ za razvoj kulture.