FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

„Nestali u Holokaustu – Zemun, svaka slika priča priču“

18.08 - 01.09.2016.
Otvaranje izložbe biće u okviru programa kojim se svakog 18. avgusta obeležava godišnjica progona Jevreja iz Petrovgrada – Zrenjanina 1941. godine.
 
Izložba obuhvata 24 panoa i prateći katalog i biće dostupna zrenjaninskoj publici do 1. septembra. Nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti zrenjaninskog Muzeja.
 
Deo teksta o izložbi autorke prof. dr Olivere Milosavljević:
 
„Izložba Jevrejske opštine Zemun „Nestali u Holokaustu – Zemun, svaka slika priča priču“, autora Nenada Fogela predstavlja uporedni i sveobuhvatni prikaz života  i smrti zemunskih Jevreja. Kroz niz životnih fotografija, prikazuje se njihov društveni i verski život u prvoj polovini XX veka, zanimanja kojima su se bavili, njihova svakodnevnica, porodični život, njihov odnos prema državi i sopstvenoj građanskoj ulozi. Kao potpuna suprotnost ovom minulom svetu lepote i sreće nastaje presek početkom Drugog svetskog rata, kada i Jevreji Zemuna dele sudbinu Jevreja Evrope – od otpuštanja sa posla, izbacivanja iz kuća, oduzimanja imovine, odvođenja na prinudni rad, do sprovođenja u logore Stara Gradiška i Jasenovac gde surovo završavaju svoje živote. Kontrast između srećnih lica pojedinaca, porodica, dece, prijatelja na ovim fotografijama i saznanja da su vrlo brzo potom u stočnim vagonima odvezeni u ustaške logore gde su gotovo svi ubijeni, najbolje pokazuje nakazno lice fašizma, njegovih tvoraca i pomagača, potvrđujući kako je tanka nit koja odvaja normalan život od bestijalnog ponižavanja – samo ako fašistička elita i njeni sledbenici prihvate da imaju ekskluzivno pravo da sebi pripišu višu vrednost i pravo na život, a drugima inferiornost i smrt. Zato je već i samo izložena fotografija mlade majke u cvetnoj haljini i njene bebe koja tek uči da stoji ubijenih u logoru Stara Gradiška, dovoljna da svaku savremenu relativizaciju Holokausta i kolaboracije sa fašizmom, kao i zahteve za „pomirenjem“ žrtava i njihovih dželata, označi kao njihovo drugo ubijanje.
 
Izložba „Nestali u Holokaustu – Zemun, svaka slika priča priču“, autora Nenada Fogela je četvrta u nizu izložba istog autora o stradanju jugoslovenskih Jevreja u Holokaustu.“