FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Radovi članica Udruženja žena „Dositej“

05.09 - 10.09.2016.
Tom prilikom Udruženju će biti uručena Nagrada za očuvanje kulturne baštine i kreativni stvaralački rad koju dodeljuje Srpska Kraljevska Akademija naučnika i umetnika u čije ime će nagradu uručiti njihova članica dr Natalija Ostojić.
 
Banatsko Udruženje žena „Dositej“ postoji sedam godina i radi u mesnoj zajednici „Dositej Obradović“ u Zrenjaninu. Ciljevi Udruženja su očuvanje tradicije i kulturno-umetničkog stvaralaštva, kao i humanitarni rad. Učestvovali su u mnogim humanitarnim akcijama, realizovali različite edukacije (dekupaž tehnika, pustovanje vune, slikanje na svili i satenu, zlatovez itd.), bili učesnici na mnogim takmičenjima na kojima su osvajali nagrade. Ove godine u maju mesecu Udruženje je predstavilo svoje rukotvorine na manifestaciji Dani slovenske muzike i kulture u Moskvi.
 
Na izložbi će biti predstavljene slike u različitim tehnikama, rezbarena nojeva jaja, lutke u narodnim nošnjama, tradicionalni vez sa srmom, vezene stranice Miroslavljevog jevanđelja, gobleni sa perlama, oslikane jastučnice na satenu i ešarpe na svili, ukrasni broševi od keramike itd.