FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Gostovanje izložbe „Pazi, snima se!“ u Novom Bečeju

U Galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju u ponedeljak, 28. novembra, otvorena je izložba pod nazivom Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu, autorki Ivane Arađan i Bojane Vidović iz Narodnog muzeja Zrenjanin. Na otvaranju su govorili Agneš Đukičin, direktorica Narodne biblioteke u Novom Bečeju i Ivana Arađan, koautorka izložbe i kustos zrenjaninskog muzeja.


Prvobitni koncept izložbe, kakav se premijerno mogao videti u Salonu zrenjaninskog muzeja u periodu od avgusta do oktobra 2016. godine, prilagođen je prostoru Galerije Narodne biblioteke Novi Bečej. Publika će imati priliku da se upozna sa istorijatom bioskopske kulture u Zrenjaninu kroz čitav jedan vek –  počev od prve projekcije u Velikom Bečkereku 1898. godine, pa sve do današnjih dana (od putujućih bioskopa do prerastanja u institucije kulturnog i zabavnog karaktera).


Pored istorijata, centralno mesto na izložbi zauzima izbor iz zbirke filmskih plakata Narodnog muzeja Zrenjanin. Plakati potiču iz perioda neposredno nakon Drugog svetskog rata, pa sve do kraja osamdesetih godina 20. veka. Ova značajna kolekcija nekada je pripadala Preduzeću za prikazivanje filmova Banat film iz Zrenjanina, a od pre nekoliko godina nalazi se u vlasništvu Muzeja. Ovim plakatima nekada su najavljivani filmovi u zrenjaninskim bioskopima – Balkan, Avala i Vojvodina, a samo neki od mnogobrojnih naslova su: Slavica, Pop Ćira i pop Spira, Valter brani Sarajevo, Skupljači perja, Ko to tamo peva, Varljivo leto '68, Otac na službenom putu, Kozara i drugi. Postavka je obogaćena i plakatima koji su najavljivali filmove u bioskopima u Novom Bečeju u periodu između dva svetska rata. Ovi plakati, koji su vlasništvo Narodne biblioteke Novi Bečej, predstavljaju pravi raritet lokalnog nasleđa. U okviru izložbe istaknut je i materijal koji je od posebnog značaja za istorijat bioskopa u Novom Bečeju, u vidu dokumenata i fotografija, čiji je vlasnik kolekcionar Andre Karolj iz Novog Bečeja.


U posebnom segmentu izložbe predstavljene su fotografije sa snimanja filmova, u kojima su često učestvovali građani Zrenjanina i okolnih mesta, kao statisti. Poznato je da su mesta u okolini Zrenjanina (Tiganjica, Stajićevo, Melenci, Aradac, Perlez, Čenta...) bila veoma privlačna za snimanje domaćih i koprodukcijskih filmova naročito tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka. Na ovim terenima snimljeni su filmovi poput: Troje, Oluje, Dubrovskog, Zrenjanin – čovek i grad, gde su glavne uloge tumačili poznati domaći i svetski glumci.
Izložba, koja je izazvala veliko interesovanje kod ljubitelja filmova i lokalne istorije, biće dostupna publici do polovine januara 2017. godine.