FacebookTwitter

lat | cir | eng

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN

Noć istraživača

U toku Noći istraživača u Narodnom muzeju Zrenjanin u terminu od 17 do 20h posetioci će imati priliku da u Malom salonu obiđu arheološku izložbu „Između kostima i ornamenta – antropomorfne figurine vinčanske kulture“ i da potom učestvuju u radionici pod nazivom „Obucimo prošlost“.

Izložba se bazira na tumačenju ornamenta na neolitskim figurinama kao predstave odeće ili tkanine. Cilj izložbe je da se antropomorfne figurine vinčanske kulture sagledaju u novom, maštovitijem viđenju. U standardizovanim tumačenjima ovog tipa figurina, uglavnom se ističe motiv boginje majke, ali se akcenat ovde stavlja na ukrase, linije i boje, koje autori tumače u kontekstu onoga šta oni predstavljaju – odevne predmete, nakit, frizuru, šminku i drugo.

Učesnici će se prvo kroz obilazak izložbe i predavanje bliže upoznati sa životom u neolitu i materijalnom kulturom iz ovog perioda, a nakon toga će u radionici imati priliku da se zabave ukrašavajući praistorijske figurine ukrasima koji se nalaze u njihovom okruženju, odnosno ukrasima odeće savremenog doba. Na taj način će se povezati vremenski period od neolita do današnjih dana, kroz smisao da je ukrašavanje odeće nastalo još u prvobitnim ljudskim društvima i da ono predstavlja estetski, kreativni oblik definisanja jedne ljudske zajednice. Cilj radionice je da se učesnicima približi jedan aspekt života neolitske praistorijske zajednice, a to je ukrašavanje odeće i izrada figurina, ali i da se se kroz zabavno-edukativni rad podstakne njihova kreativnost.

Dobro došli!