Pretraga

heading picture 1

O nama

Zrenjaninski Narodni muzej spada u kategoriju muzejskih ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje srednjeg Banata. Ovakvim načinom organizacije bogato kulturno nasleđe ovog područja iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije došlo je u okvire sistematske zaštite i stručne obrade jedne specijalizovane ustanove sa stručnjacima svih potrebnih profila. Unutar zbirki pet odeljenja Muzeja smešteno je preko 33.000 muzejskih predmeta a Pomenućemo samo nekoliko najznačajnijih zbirki: zbirka hladnog i vatrenog oružja, zbirka kapa zlatara, likovna zbirka sa značajnim fondom slika iz XVIII i XIX veka, zbirka nakita iz praistorije i srednjeg veka, zbirka ptica. Muzej ima i Pedagoško-informativnu službu, Dokumentacioni centar, restauratorsku i konzervatorsku radionicu, fotografsko odeljenje kao i stolarsku radionicu. U Muzeju postoji i stručna biblioteka sa preko 5.000 naslova.

čitaj dalje

Aktuelna izložba

Promocija knjiga „Milunka Savić – vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti” i „Vojvoda Vuk – ratnička legenda“

23.03 - 23.03.2017

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru izložbe „Srbija pamti“, u četvrtak 23. marta 2017. godine, sa početkom u 19... čitaj dalje

Radno vreme Narodnog muzeja

Izlozbeni saloni: Radnim danom 9-13:30 i 14-19 časova
subota 9-13 časоva
Stalna postavka:
Radnim danom 8:30 - 18:30 časova
subota8:30-12:30 časova

Istorijat muzeja

Narodni muzej u Zrenjaninu osnovan je 1906. godine kao Muzej Torontalske županije, odlukom Municipijalnog odbora, a na inicijativu Kulturnog udruženja Torontalske županije. Ali, sudeći prema svim do sada raspoloživim izvorima, muzej je započeo sa radom tek 1911. godine. Odlaganje početka rada uslovljeno je finansijskim razlozima, kao i nedostatkom odgovarajućeg prostora. Prve prostorije muzej je dobio u samoj zgradi Županije, gde je, pod imenom "Muzej Torontalske županije", delovao do 1918. godine, kada je privremeno prestao sa radom. Posle Prvog svetskog rata muzej je preseljen prvo u kompleks Pijarističkog samostana, pa na sprat "Kasine", ali je u uslovima takvog smeštaja praktično bio zatvoren za publiku. Uoči Drugog svetskog rata muzej nosi ime "Muzej Dunavske banovine", a pokušaj Istorijskog društva iz Novog Sada da ga sredi i otvori za posete sprečio je rat. Za vreme okupacije 1941 - 1944. godine, kao "Muzej okruga banatskog" bio je kratko vreme otvoren. Posle oslobođenja usledile su dalje selidbe, i tek je treća lokacija usvojena kao trajno rešenje: zgrada bivše Finansijske palate, građena 1893. godine po projektu arhitekte Ištvana Kiša.

Stalna postavka

Prostor stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin ima površinu od 1200 m2. Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – likovnu i primenjenu umetnost. Na prvom spratu se takođe nalazi i Sobu sporta a deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološko odeljenje. Prezentacija zbirki odvija se u okviru stalne postavke i tematskih izložbi.

čitaj dalje